måndag 21 februari 2011

Obligatorisk tittning: Säljsekten

Benjamin wallraffade som The Phone House-säljare.
I Sverige har vi länge varit förskonade de amerikanska arbetsmetoderna där starkast = mest formbar vinner och svagast = individstark försvinner. Men nu är de här. The Phone House är ett exempel på företag som använder sig av sektliknande hjärntvätt för att få sina anställda dit de vill. Men är långtifrån ensamma om det. Dokument inifrån visade igår med hjälp av dold kamera exakt hur det gick till på mobilföretaget. Jäkligt bra dokumentär. Se den i SVT Play. Ligger kvar ända till 19 juni.

Här kan ni också se The Phone House vd Daniel Lindholm bemöta anklagelserna i SVT:s morgonsoffa. "Det är tragiska undantag". Yeah, right.

Bäst var ändå löftena om hundratusentals kronor i månadslön. Irl = typ 50 spänn i timmen. Mmm...

Ps. The Phone House har också gått ut med den här informationen med anledning av dokumentären.

6 kommentarer:

Magnolia sa...

Jag spelade in den så jag tänkte se programmet ikväll för det verkar som ett hett och intressant ämne att ta del av.

Anna Thunman Sköld sa...

Tror du kommer att tycka att den är intressant. Ser fram emot nästa söndagsdokumentär också som tar upp liknande förhållanden på andra arbetsplatser.

Erik sa...

Nu skäms man nästan lite över alla säljare man har schasat bort. Stackars människor. Å andra sidan har jag inte ödslat särskilt många sekunder av deras tid heller.

Anna Thunman Sköld sa...

Erik: Kände samma sak. Och tänkte samma sak. :)

Karin sa...

När det är såna där säljare i ett centrum så går man omvägar för att inte komma nära dem, de är som forna tiders pestsmittade. Säljare känns liksom lägst på skalan av folk, så känns det, tror faktiskt att uteliggare tjänar mer än 50 kr/h genom att tigga. Och de slipper åtminstone stressen från dessa vidriga teamleaders. Om ingen någonsin ger pengar till tiggare så kommer det inte finnas tiggare, på samma sätt ser jag på the phone house-säljare. Om ingen någonsin köper från dem så kommer de försvinna, det kommer inte längre vara lönsamt för dessa företag att ha denna typ av försäljning.

Men sen tycker jag att arbetsmarknadslagstiftningen borde förbättras så att man inte ska kunna göra så här heller.

Anna Thunman Sköld sa...

Åh, bra tänkt och rutet, Karin!