tisdag 22 januari 2013

Recension: The Following

Bring home the bacon, Kevin! Foto: Fox
Så jag såg Fox seriemördarstorsatsning The Following. Och jag tyckte om vad jag såg. Eller snarare, för att tala klarspråk: jag är lättköpt.

Ity jag köper utan att blinka detta med en omnipotent mastermind till überseriemördare. Detta eftersom seriemördaren i fråga spelas av James Purefoy. Eller för mig: Pure joy. Han gör det så svulstigt elegant.

Ity jag köper utan att blinka att Kevin Bacon gör en parodiskt välbekant roll: den av fallet tidigare så besatte medarbetaren som personligen drabbats, som inte kunnat sätta punkt, som nu nästan kommit på fötter igen efter [infoga valfritt missbruk/sammanbrott] när de gamla kollegorna hör av sig för att få hens hjälp en sista gång. Kevin Bacon gör det bra. Jag gillar Kevin Bacon.

Ity jag köper utan att blinka att sagde seriemördare fått som en kult av anhängare som hjälper honom med hans illdåd.

Allt detta köper jag. Som jag sa. Jag är lättköpt.

Men att detta skulle kunna pågå i mer än tolv avsnitt - det köper jag inte.

The Following är inköpt av TV4.

16 kommentarer:

Mia sa...

Vill se den här! Du vet inte när tv 4 kan tänka sig att visa den?

Anna Thunman Sköld sa...

Nej, tyvärr. Jag kollade in på deras pressida nu men hittade inget, vilket betyder att de inte lagt in den de närmaste fyra veckorna.

starbaker71 sa...

Jag tror den kan bli riktig hit , bara dom håller storyn vid liv och att dom låter karaktärerna utvecklas( som i Homeland...).
Hoppas i alla fall! :-)

Anna Thunman Sköld sa...

Couldn't agree more, mr Starbaker!

Danjel sa...

Slö-tittade på första avsnittet och halvgillade vad jag såg. Kommer jag att fortsätta titta? Ja.

Anna Thunman Sköld sa...

Haha, möcke slö och halv där tyckte jag :) Men bra att du ändå ville se vidare!

Jessi sa...

Jag gillar't! Sen får man ju se hur länge dom kan hålla liv i det. Men lite James P goes a long way.

Danjel sa...

Anna: Haha, ja, jag spelade spel på mobilen samtidigt. Damn you Candy Crush Saga!

Anna Thunman Sköld sa...

Jessi: Precis! James P är delish som devilish ;)
Danjel: BUSTED!!

Richard Parker sa...

Homeland går på Showtime, dvs kabel, The Following går på Fox, dvs markbunden kanal. Tror dessvärre att det blir en stor skillnad på karaktärsutvecklingen (med fördel Homeland så klart) och det är inte den enda skillnaden jag befarar.

The Following lär, i sedvanlig Fox/ABC/NBC/CW/CBS-anda snöa in på ett-fall-i-veckan avsnitt också där vi kommer att få se Bacon jaga olika seriemördare i olika avsnitt, det finns redan en sådan serie som dessutom har ett mycket bättre och verkligare upplägg; Criminal Minds.

Hoppas att jag har fel, gillar Bacon skarpt, men han är värdig något bättre, en kabelserie tex.

The Following är dock ingenting emot ABCs Zero Hour som snart har premiär. Genomusel på alla sätt och vis.

De markbundna kanalerna strävar verkligen desperat nuförtiden för att hitta substitut till forna succéserier som Prison Break, Lost, Heroes och 24 och det går inget vidare. Tror att de skickligaste manusförfattarna flytt till kabel för länge sedan och därför blir det denna enorma skillnad på kvalitet.

Da Vincis Demons (Starz), Vikings (History Channel) Bates Motel (A&E)The Americans (FX)och möjligtvis även Hemlock Grove (Netflix)är nog de seriedebutanter jag skulle lägga min fokus och förväntan på, kabel allihopa. Förutom Hemlock som är stream då, men likväl betalkanal.

Anna Thunman Sköld sa...

Så Zero Hour är inget att ha, säger du? Gu, så synd i så fall. Jag har höga förhoppningar på den. Men tror att du har rätt i att de verkligt begåvade manusförfattarna hellre väljer kabel.
Jag ser också mycket fram emot de serier du nämner, även om jag är något skeptisk mot Bates Motel (fast jag sett unge Bates i en halvkass skräckrulle och förstår varför de valt honom).

Anna Thunman Sköld sa...

Ser du The Borgias förresten? En av mina favoriter.

Richard Parker sa...

Ja jag gillade också premissen då jag först hörde talas om den, en äventyrsserie med massa gåtor och pussel m.m. vore ju inte helt fel.

Sänk förväntningarna något så kanske du gillar den lite mer i alla fall :) Nu har jag endast sett pilotavsnittet så det är klart att den kan bli bättre, men ja...själva upplägget är så långsökt och nästan larvigt, många skådespelare är dessutom rentav usla, de känns så tillgjorda. Musiken, tonen...ja hela avsnittet hade en slags billig känsla över sig och det samma gäller med manuset, framstressat och inte genomtänkt.

Man ska tex promt ha med en hel familj med barn etc. bara för att tilltala så många målgrupper som möjligt, vara familjevänligt, jag tyckte dock att många av karaktärerna var ditpressade bara för sakens skull.

Men återigen, kan ju vara lurigt med just piloter, ibland sätter de tonen för resten av säsongen, men ibland kan serien däremot ta en helt annan rikting. Jag hoppas så klart på det senare, men jag befarar det värsta här. ABC har varit svackig på det senaste. Kommer att ge den en två-tre avsnitt till framöver här då den har premiär så får vi väl se.

Men gillar man nu inte Zero Hour så kan man ju alltid hoppas på Starz:s Da Vincis Demons istället:) Den serien verkar ju också innehålla typ samma element såsom pussel, gåtor, symboler, hemliga sällskap etc. Fast där får jag då intrycket av att upplägget är mer logiskt och tidseran är då definitivt mer passande. Ja och så kabel. Kabel kabel kabel :) MEN, Starz har ju misslyckats ibland de med (Camelot) så det kanske är farligt att hoppas på för mycket.

Ja The Borgias gillar jag absolut! Ska bli intressant att se vilken väg de väljer att gå nu med den tredje säsongen. Jeremy Irons är riktigt jäkla bra. Kan tänka mig att själva utseendet och stilen på Da Vincis Demons kommer att likna stuket på The Borgias, inte helt fel! :)

Jag fick ett tips för ett tag sedan av en kompis om en annan serie som kretsar kring familjen Borgias, den skulle t.o.m. vara bättre. Den skulle vara blodigare, mer vågad och ge en mer skräckinjagande bild av Borgiasfamiljen. Det finns en serie från 80-talet men det är inte den, även denna ska vara ganska så ny, ja om den inte forfarande sänds t.o.m. Kommer inte ihåg vad den heter eller vilket land som producerar den. Men den ska då vara engelskspråkig så den kanske är engelsk rentav.

Hursomehelst, jag har inte sett den, men kom helt plötsligt på denna nu då vi pratade om just The Borgias :)

Showtime som sänder The Borgias kommer ju även dem med en ny serie, Ray Donovan, som jag tror att kan bli riktigt bra. Fast den har väl premiär till sommaren. Blir mycket kabel att se på denna sommar, Showtime placerade ju plötsligt även Dexter till sommaren och så följer jag både True Blood och Breaking Bad sedan tidigare.

Ovanligt mycket bra och lovande serier denna sommar då jag tänker efter vilket känns riktigt kul. Spielberg och Stephen Kings Under the Dome har ju också premiär, i juni tror jag, den måste man väl kolla in. Inte kabel dock, men kan ju bli bra ändå :)

Sedan följer jag även Hell on Wheels, tyckte att den andra säsongen var riktigt bra i vissa delar, men ja...somnade till lite väl ofta ändå. Hoppas nu att de verkligen tar tag i serien då den fått en tredje säsong och verkligen gör något riktigt bra, potentialen finns ju där och jag säger samma sak om serien Copper.

Haha blev ett långt inlägg detta, TV-series do that to me :)

Ja och ge Zero Hour en chans, men sänk förväntningar liiite i alla fall. Det är långt ifrån samma kvalitet som typ Lost.

Anna Thunman Sköld sa...

Jag _avskyr_ när de har familjetema! Som Terra Nova... riktade sig till alla, gillades av ingen (typ). Fega USA.

Copper har jag tänkt se länge, min man såg den och tyckte tokmycket om den men jag har inte hunnit se än.

Under the Dome är ett måste!

Och ja, HBO Nordic vet jag ska visa den andra Borgias-serien. Och i slutändan hamnar den väl också i SVT. Jag vill se den med.

Hell on Wheels fick jag aldrig riktig feeling för och släppte nu i andra säsongen.

Jag ska göra som du säger och se ZH med lågt ställda förväntningar!

Richard Parker sa...

Ja Terra Nova är ett riktigt bra exempel på det där och jag är rädd att Zero Hour också trillar i den där fällan. Nåväl, vi får hoppas på det bästa!

Ja Copper är helt okej, men den var lite svajig skulle man kunna säga, vissa avsnitt var inget vidare, medan andra var riktigt bra och den började grymt bra. Förhoppningsvis rättar de till ett par grejer i säsong två och fokuserar mer på en slags röd tråd.

En serie som påminner lite om Copper är Ripper Street som började på BBC för några veckor sedan. Rätt så bra serie den också, men den är mer en procedural, ibland funkar ju sådana också och Ripper Street tycker jag helt klart att är godkänd.Härliga 1800-tals miljöer i ett skitigt London :)

Härligt med HBO Nordic, ja och Netflix också för den delen. Då måste jag ta och hålla utkik efter den, gillar ju Showtime så varför inte? Rätt intressant/galen familj det där så potentialen finns ju där som bäddad. Självaste Corleones i Gudfadernfilmerna är ju inspirerade av Borgiasfamiljen :)

Nej Hell on Wheels kan helt klart förbättras så jag förstår dig där. Ska kolla in den tredje säsongen så får vi väl se vart det bär, annars ger nog jag också upp den. Älskade ju Deadwood och Hell on Wheels har ju potentialen att bli något riktigt bra. Fast jämföra med Deadwood ska man väl iof inte göra, svårslagen västernserie det:)

Men Ripper Street kan du spana in ifall du inte gjort det, den är som sagt helt okej och kan definitivt även växa.

Själv såg jag senaste avsnittet, det tredje, av Cinemax:s Banshee idag. Serien började rätt så smålöjligt och halvdant, men det här avsnittet var faktiskt något bättre, ett steg i rätt riktning. Annars har jag varit rätt besviken på den, den har ju ändå Alan Ball (Six Feet Under, True Blood) med sig på skutan. Då gillade jag nog ändå The Following mer.

Anna Thunman Sköld sa...

Ripper Street ser jag, Banshee likaså. Jag gillar och har skrivit om bägge. Och jag läste Mario Puzos bok om Borgias, The Family. Mycket bra men serien är klart mildare om vi säger så. Boken innehöll massor av incest och grymheter.
Sen kan inget slå Deadwood i sin genre. Inget!