onsdag 17 april 2013

Recension: Defiance

Efter att ha blivit gruvligt besviken på sci-fi-serier som Terra Nova, Falling Skies och Revolution hade jag inte höga förväntningar på Syfys nya satsning Defiance. Jag förväntade mig Starz-kvalitet på cgin, kulisserna och makeupen. Men så blev det inte. Tack och lov.

Istället var det en tajt och grymt lovande pilot som tagit de bästa russinen ur andra sci-fi-kakor som Star Trek, Firefly, Star Wars, Stargate, Mad Max och... Eureka. Det är ett ambitiöst bygge där det till och med ingår ett eget språk. Sådant måste lovordas.

Sedan går det så klart att invända att det är klyschigt, där onda är oerhört onda (bara maktskratten som fattas) och där horan har ett hjärta av guld och hjälten är en riktig KARLAKARL. Men vet ni, det skiter jag i. Så svältfödd är jag på sevärd sci-fi. 

Jag har en önskan dock: att det inte blir för många tonårsvinklingar, för dessa förstör. Lex: Terra Nova. Familjedrama är familjedrama, ungdomsdrama är ungdomsdrama och sci-fi är bäst när det handlar om vuxna (som beter sig som barn, haha).

Slutligen måste jag ta med några helt lösa iakttagelser. Som att herr Tarr ser ut som Lucius Malfoy från Harry Potter och att fru Tarr är en kopia av Heidi Montag post-operationerna. Eller att doktorn (som verkar få en lika viktig roll som doktorerna i Star Trek, yay) har likheter med Anne Heche? Och att det finns en hel ras som bara måste vara modellerad efter "special makeup effects artist" Glenn Hetrick, domare i realitytävlingen med samma tema; Face Off, som även det visas i Syfy. En liten vinkning, kanske?

Anyho. Jag är fortsatt pepp!

14 kommentarer:

Josefin sa...

Håller helt med om besvikelserna! Så detta kanske är något för mig...

Anna Thunman Sköld sa...

Håll nere förväntningarna och se det som ren underhållning så blir du glad :)
Det finns ingen charmig kapten Mal men jag gillar't ändå.

Niklas sa...

Efter den här http://www.comoyo.com/se/filter/science-fiction-serien-defiance-ar-bland-det-samsta-jag-har-sett/(dock väldigt humoristiska) sågningen hade jag gett upp hoppet, men kanske läge att ge den chansen ändå...

Anna Thunman Sköld sa...

Det var en fantastiskt elak recension, haha! Men vet du, allt skulle kunna låta lika illa om det beskrevs så där. Battlestar Galactica skulle också bli totalsågad om man _verkligen_ skrev vad varje scen handlade om. Så jag tycker ändå du kan kolla. Det är inte BSG-klass men har mos def ambitioner att vara något mer än bara en b-serie.

andros sa...

Jag gillar denna serie skarpt.

Kanske lite väl mycket klippa och klistra från andra serier i den här genren. Men jag köper det.

Angående den där comoyo-recensionen - den recensenten verkar inte har sett tillräckligt mycket skit. Det var omotiverat hård kritik som Defiance fick :P

Anna Thunman Sköld sa...

Kul att du gillar, andros! Då är jag inte ensam :)

Anonym sa...

Jag gillade Defiance! Snyggare, klart bättre specialeffekter och story än t.ex. Terra Nova. Jag kommer se några fler avsnitt!

Anna Thunman Sköld sa...

YES! Samma åsikt här! Och jag kommer helt klart se vidare ett tag till. Ser du Orphan Black btw? Den började trevande men har blivit jättespännande. Om kloner, så inte direkt sci-fi, men ändå. Och hon som spelar huvudrollen är ace.

Anonym sa...

säsong 2 av falling skies var väl bra? kanske bara jag som tycker det :P

Anna Thunman Sköld sa...

Den kanske tog sig? Jag såg aldrig bortom första säsongen. Borde jag det alltså?

Anonym sa...

jaa, jag tycker du borde ge den en chans till :), eler så kika trailer inför säsong 3 men det blir spoilers på den

Anna Thunman Sköld sa...

Hm... kanske något att se i sommar då.

Maria sa...

När Defiance började och fick en del dissar tänkte jag surt att "ingen ny sf-serie kommer att vara bättre än BSG, så det är ingen idé att bry sig" och tänkte typ vägra all framtida tv-sf (utom Incursion, hehe). Fast jag lär ju kolla in den ändå...

Anna Thunman Sköld sa...

Jag förstår dig. Men när utbudet är så skralt som det är faller man förr eller senare till föga... och Defiance är faktiskt värd att kolla in. Som jag skrev har den i alla fall ambitioner, vilket hedrar den.