tisdag 23 april 2013

Recension: Rectify


Vilket balsam för själen efter dyra fiaskon som Bates Motel, Da Vinci's Demons och Hemlock Grove (som jag ändå ser underhållningsvärdet i) att få se ett riktigt välgjort, lågmält drama som Rectify. Sundance Channel har nu producerat två högklassiga serier (Top of the Lake var den första) utöver hyllade dokumentären Dödsfallet och miniserien Restless. Det ska bli intressant vad mer som kommer därifrån.

Rectify handlar om Daniel Holden (en suverän Aden Young) som dömd till döden väntat 19 år på verkställandet. Brottet: våldtäkt och mord på en ung kvinna. I stället upptäcks ny DNA-bevisning och Daniel släpps fri. Åklagaren och många med honom tror att en skyldig man släppts, vi andra lämnas att undra och tveka.

Men det vackra i - åtminstone det första (av bara sex) - avsnittet är hur briljant den nyfunna "friheten" skildras. Det känns helt rätt att använda citationstecken eftersom friheten är ett tveeggat svärd för Daniel. Efter två decennium i en liten fyrkant på en anstalt är det nämligen inte oproblematiskt att komma ut. Ljud överallt. Ljus. Människor. Apparater. Krav. Räkningar som ska betalas. Relationer som ska repareras och återupptas. Som tittare får man en chock över hur mycket man tar för givet i vardagslivet - och hur många intryck vi är vana vid, till exempelvis jag själv som ofta sitter med datorn, mobilen och teven samtidigt.

Det finns många paralleller mellan Daniels situation och den som amerikanen Damien Echols tvingades genomleva. Ni vet han från West Memphis Three, som det gjorts tre dokumentärer om titulerade Paradise Lost. Han satt 18 år för ett trippelmord han hela tiden hävdat att han är oskyldig till.

Huffington Post bad därför Echols  recensera piloten. Gör er själva en tjänst och läs den HÄR. Och hans kraftfulla avslutning: "All in all, I'd say Rectify is a powerful and realistic show which more than holds the viewer's attention. But will I be watching it in the future? No, because it's all a rerun to me." Starkt.


6 kommentarer:

Josefin sa...

Men usch vilken tråkig handling. Kliché tycker jag. Låter liite som serien "Life" där DamiAn Lewis spelade.

Anna Thunman Sköld sa...

Nej, nej, nej! Inte kliché alls eftersom manusmakarna varit smarta nog att göra det så annorlunda. Så kanske gammal story, men i en bättre, tänkvärd tappning.

Jimmy Håkansson sa...

Verkar riktigt bra. Bara det att Rectify låter som om det kunnat vara släkting till favvoserien Justified. Top of the Lake har jag precis börjat kolla på och den är riktigt fet. Blev dock lite skeptisk till Rectify när jag såg att de försökte sälja in den med repliken "From the producers of Breaking Bad". From the producers-sälj är alltid en varningsklocka.

Anna Thunman Sköld sa...

Oh no, jag håller med, hatar det där "from the producers"-tugget jag med, det brukar bara tas fram när något är dåligt. Men i det här fallet kan jag ärligt säga att den taggen inte skadat serien. Däremot får man inte tro att det är actionjackson, för det är det inte.
Visst är Top of the Lake ruggigt bra? Men sjukt deppig stämning...

Karin sa...

Tackar för tipset, vilken höjdare. Genomgående mycket bra skådisar, snyggt filmat och extremt bra och mångbottnad handling. Man vet inte vad man ska tro och tycka de olika karaktärerna även dom man vill tycka illa om, typ styvbrodern som är ett as.
Kari

Anna Thunman Sköld sa...

Kul att du också fallit för den. Den är sannerligen mångbottnad. Det ska bli en säsong två och först blev jag besviken, det hade varit skönt med en miniserie, men nu kan jag tänka att det nog kan funka med en kort omgång till. Mest för att jag inte blivit klar med (klok på) Daniel.

Hoppas den visas i SVT snart.