lördag 6 april 2013

Snabbrecension: Hannibal

Du skall(e) icke mörda din nästa. Foto: NBC
Vi har unge morsgrisen Norman Bates, vi har unge kommissarie Morse och vi har unge kannibal Hannibal. Ännu en trend i den snäva tv-världen. En återkommande. Jag minns med skräckblandad förtjusning serier som Young Herkules (Ryan Gosling!) och Young Indiana Jones.

Den nya generationen (heh) "unga" har till skillnad från sistnämnda två en kvalitativ ambition och det är åtminstone i Hannibal dess räddning. För om vi skalar bort de begåvade skådespelarna (Hugh Dancy, Mads Mikkelsen och Laurence Fishburne), den suggestiva musiken och den snygga scenografin kvarstår egentligen bara en rätt okomplicerad kriminalserie, där två på ytan olika personligheter (varav en råkar vara kannibal i det här sammanhanget) löser veckans brott tillsammans.

Men tack vare ovan nämnda fernissor blir Hannibal något mer än en simpel procedural. Och något jag inte sett mig mätt på än.

Betyg: 3,5 glas chianti av 5.  

NB: Kanal 5 premiärvisar Hannibal redan på måndag, 8 april, kl 21.00. Bates Motel och Unge kommissarie Morse kommer bägge i SVT i juni respektive 13 april.

4 kommentarer:

cornelia. sa...

såg så fram emot hannibal, men hade helt missat att det skulle vara en procedural. till skillnad från dig är jag ganska mätt på dessa, om det inte finns en twist. hoppas verkligen att hela kannibalgrejen räcker för mig, haha. alcatraz gick ju an för mig för att det ändå var lite annorlunda, men csi, ncis och dylikt är jag verkligen mätt på.

Anna Thunman Sköld sa...

Jomen, jag är också trött på dessa. I många fall. Men som du säger hoppas jag att kannibalbiten (låter så hemskt) kan ge en annan dimension. CSI och Criminal Minds och dylika orkar jag inte en sekund till av. Men visst, jag tragglar mig igenom Bones och Person of Interest och Rizzoli & Isles, så vissa håller jag fast vid :)

Anonym sa...

Bates motel är så bra. Mkt bättre än vad jag trodde

Anna Thunman Sköld sa...

Jaså? Jag avskydde första avsnittet innerligt. Men den kanske tar sig, trots allt.