tisdag 8 februari 2011

Dansbanan i Täfteå - sicken kult-tv!Ni missade inte SVT:s nya realityserie Dansbanan i Täfteå hoppas jag? Det som skiljer den från de flesta andra såna här program (tänk Sommar i Sverige, Sverige campar, Böda camping) är värmen med vilken serien är gjord. Man får en bra känsla direkt. De dansbandstokiga västerbottningarna utanför Umeå porträtteras med kärlek och humor.

Och det som stannar kvar hos en efter programmet är vilken längtan det finns i folk. Längtan efter att hitta någon, för en stund eller för livet. Dansen ger närhet men kan vara grym för dom som får stå utanför. Alltid blir nån för full, nån för ivrig, nån ratad och nån sviken. Men nästa vecka är det på't igen, kanske blir det bättre lycka då?

Sjukt bra tv blir det, producerad av baluba och med min favorit Musse Hasselvall som inslagsproducent. 

Om ni missade: se i SVT Play!

7 kommentarer:

Godsfrun sa...

Nä Anna du tycker fel :)

Ha, nej då tycker vi inte lika i allt.

Ängslig produktion om du frågar mig. Men ett program med potential.

Erika sa...

Ja, det kändes ju som betydligt mindre skratta-åt-freaksen än Böda-Camping.

Men jag, som kommer från Umeå, satt och störde mig på speaker-rösten. Varför pratade han med någon slags Dalarna-dialekt? Kunde de inte hittat nån lokal förmåga? Typ Staffan Ling?

Anna Thunman Sköld sa...

Jag gillade speakerrösten som jag tror är gotländsk? Men Godsfrun gillade den inte heller. Är det inte samma som pratar till Året var...?

Men jag förstår invändningen.

Erika sa...

Jag tyckte att det lät som samma speakerröst som i den där serien som SVT visade i höstas, om några killar i ett rullstolsrugby-lag. (Hette den Köping Hillbillies?)
åh, kan ingen gräva i detta viktiga ämne :)

Anna Thunman Sköld sa...

Erika, jag undrar om det kan ha varit Jonas Fohlin? Han är den som pratar i Året var...-programmen iaf.

Jag är dålig på sånt här men nog låter det som han i Täfteå. Köping Hillbillies minns jag inte hur speakern lät. Däremot minns jag killarna väl. Underbar serie!

Snutt ur 1961:
http://svtplay.se/t/104221/aret_var?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2033089/sb,k104224,-9999,f,-1

Anonym sa...

Henrik Sundström heter speakerrösten till detta program.

http://svt.se/2.135529/1.2293484/henrik_sundstrom

Att tillägga till tidigare skrivet inlägg: Varför man inte hittar en lokalförmåga som typ Staffan Ling som speakerröst? Varför ska man behöva göra det mera norrländskt än det redan är? Det är lättare att komma in i den norrländska känslan hos de karaktärer som visas under programmet om speakerrösten inte låter för likt karaktärerna=)

Anna Thunman Sköld sa...

Ah, tackar, tackar. Och jag håller med dig, jag gillar att det är en "utifrån"-röst.