lördag 29 januari 2011

Årets bästa dokusåpa: Face Off

Elefantman i Face Off.

Domarna: Glenn Hetrick, Ve Neill, Patrick Tatopoulos. Foto: Syfy
Om förra årets bästa dokusåpa var Work of Art, där konstnärer tävlade mot varandra, är årets (fast det bara är januari) dito Face Off. Serien hade premiär på amerikanska tv-kanalen Syfy i onsdags och låter special effects makeup-artister "do their magic".

Det finns liksom inga gränser för hur det får se ut. Och det är galet fascinerande att se vad som växer fram ur dessa kreativa deltagares händer. Varje avsnitt är uppbyggt enligt dokusåpamall 1A, med en deltävling där det i början delas ut immunitet och en utslagstävling. Det enda oklara är vad vinsten blir, förutom en lösryckt mening på hemsidan om "one grand prize that will launch a career". Men det spelar mindre roll för oss som tittar. Vi får vårt. Givetvis inkluderar detta draaaama. Det behöver knappast påtalas. Vad vore väl en bal på slottet utan det?

Domarna är några av Hollywoods största namn inom genren. Ve Neill har exempelvis vunnit tre Oscars för sina utomordentliga specialmakeuper för Ed Wood, Välkommen mrs Doubtfire och Beetlejuice. Glenn Hetrick - som påminner mig om Roger Pontare - har gjort allt du kan tänka dig i tv-väg, från Arkiv X via Buffy och Heroes. Han är apcool. Slutligen, Patrick Tatopoulos. Underworld, Solomon Cane, I am Legend, Independence Day... han är skyldig till monstren i dom alla. Och fler därtill. *älsk*

Face Off är helt klart min favoritdokusåpa as of now. Kolla in första avsnittet HÄR! Deltagarnas första utslagsuppgift är att göra en hybrid av en människa och ett djur. Direkt kommer klorna fram så att säga...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset! skall genast kolla på det första avsnittet :)

Anna Thunman Sköld sa...

Hoppas du tyckte om det!

Ida sa...

Wow! Älskade Work of art. Tack så hemskt mycket för tipset. Har du sett "The Shot"? Om modefotografer som tävlar enligt samma upplägg...det ska vara skitbra, men är helt omöjligt att hitta för nedladdning!!
(Efter att ha scrollat ner i din blogg nu verkar vi ha väldigt samma smak, härligt att se!!)

Anna Thunman Sköld sa...

Hej Ida!

Jag har kollat in din blogg också nu och ja, vi har onekligen mycket gemensamt!

Även om jag ääälskar TVD trots att jag är alldeles för gammal. Och inte avskyr The Cape riktigt så hårt som du. Men å andra sidan har jag inte orkat se fler avsnitt än de två första så... nä, den kommer att läggas ner. Både av mig och tv-kanalen.

Jag måste verkligen kolla upp The Shot, om den finns någonstans. Det låter som nåt rätt upp i min gränd!

Tack, tack!