onsdag 11 maj 2011

Majpremiärer i svensk tv

Eddie (Shaun Dooley) och Lillie (Lucy Davis) i Married Single Other. Foto: Left Bank Pictures

Alex O'Loughlin som Steve Garett i Hawaii Five-0. Foto: CBS Paramount/TV4

Klassträffen. Foto:Gianni Mango/Kanal 5
Får jag lov att fresta med några tv-premiärer i sköna maj?

SVT
* Kate gör upp - amerikansk advokatserie som är helt ny. I USA heter den Fairly Legal och har redan fått grönt ljus för en andra säsong. Det svenska namnet SUGER. Kate gör upp? R-e-a-l-l-y SVT, really? Den hette tydligen Lagen enligt Kate först för så står det i pressmeddelandet. Det hade faktiskt varit en bättre titel. Anyho. Huvudrollen görs av Sarah Shahi (som blev en av Maxims hundra hetaste - se här!) och hon spelar alltså Kate, en kvinna som överger sitt advokatjobb för att istället bli förhandlare. Hon är en duktig medlare, men sämre på att ta hand om sitt eget liv. Typ så.
Premiär: lördag 21 maj kl 21:00 - SVT1

* Pojkskolan med Gareth Malone - saxat från SVT: "Körledaren Gareth Malone ska få 10-åriga stökiga pojkar att lära sig matte, engelska och naturkunskap. Med charm, engagemang och egna handplockade lärare gör Gareth underverk med dessa pojkar som tidigare är stämplade som misslyckade." I tre delar. För oss som gillar Gareth från hans tidigare program!
Premiär: tisdag 24 maj kl 20:00 - SVT1

* Married Single Other - brittisk dramakomediserie i sex delar som liknats vid Kalla fötter (yay!). Om tre par och deras relationer. Med bland andra Lucy Davis från The Office. Jag kommer inte att missa denna serie! Skönt också med bara sex avsnitt.
Premiär: onsdag 25 maj kl 20:00 - SVT2

Säsongspremiärer: Från Lark Rise till Candleford (säsong 3)- 29 maj - 21:00 - SVT1 / Entourage (säsong 6) - 30 maj - 21:30 - SVT2

TV3
* The Real Housewives of Beverly Hills - amerikansk realityserie. Den sjätte varianten på "hemmafruarna" och den här gången i Bevvan. Kelsey Grammers ex-fru Camille är bland de rikemansdonnor vi får följa. En andra säsong är på väg.
Premiär: måndag 30 maj kl 21:00 - TV3

Säsongspremiärer:
Bachelorette US (säsong 6) - 30 maj - 22:00 - TV3 / Hell's Kitchen (säsong 8) - 31 maj - 22:00 - TV3

TV4

* Hawaii Five-0 - men äääääntligen har remaken premiär i TV4. Som jag väntat. Och jag har inte tjuvkikat i förväg heller. Ser fram emot att få dregla lite över Alex O'Loughlin.
Premiär: torsdag 19 maj kl 21:00 - TV4

Säsongsstarter: Kommissarie Anna Travis (säsong 3) - 18 maj - 21:00 - TV4

Kanal 5
* Klassträffen - svensk reality från 2011. Jag följer (mot min vilja) den amerikanska motsvarigheten High School Reunion som också går i Kanal 5 fast på fredagseftermiddagar. Jag undrar hur bra en svensk dito kan bli, vi har ju inte så tydliga roller i svenska skolan som i den amerikanska. I Sverige är det mer som tre grupper: de som är populära, de som inte är det (de mobbade och de annorlunda) samt de som inte märks alls. Men jag är nyfiken, det ska sägas.
Premiär: torsdag 26 maj kl 20:00 - Kanal 5

Säsongsstarter: Biggest Loser UK (säsong 2) - 25 maj - 20:00 - Kanal 5

TV6

* Spartacus: Gods of the Arena - andra säsongen, som utspelar sig före den första så den får räknas som en premiär. Nu handlar det istället om gladiatorn Gannicus (Dustin Clare). Men många välkända ansikten från ettan återkommer, däribland John Hannah och Lucy Lawless. Jag antar att även pubesperukerna gör comeback...
Premiär: fredag 20 maj kl 22:00 - TV6 Obs! Dubbelavsnitt!

* Glory Daze - dramakomediserie om fyra förstaårselever på college. Luktar lite Greek, va? Fast Glory Daze utspelar sig på 80-talet, så det kan finnas utrymme för nostalgi för undertecknad.
Premiär: söndag 22 maj kl 22:00 - TV6

TV8

* Chase - färsk amerikansk krimserie om ett gäng US Marshals som jagar förrymda brottslingar. Fick bara en säsong om jag förstått saken rätt.
Premiär: söndag 29 maj kl 23:05 - TV8

Kanal 9
Säsongsstarter: Lewis (säsong 5) - 14 maj - 20:00 - Kanal 9

MTV
* Skins US - här i Sverige kommer knappast den amerikanska versionen av den erkänt rårealistiska brittiska ungdomsserien höja på några ögonbryn. Men i USA blev det så klart ramaskri. Sponsorerna drog öronen åt sig och MTV tappade i stort sett allihop. Det är osäkert om det blir en andra säsong.
Premiär: söndag 15 maj kl 22:30 - MTV

12 kommentarer:

Dorian sa...

Varför envisas med att döpa om serier och filmer? Förövrigt en hyfsat bra serie, glad att det kommer en andra säsong.

Glory Daze var bättre än förväntat, men som någon påpekade, varför så lite 80tals referenser? känns som om den lika väl kunde utspela sig 1999. Frågan är dock varför tv6 köper in en serier på typ 10 avsnitt som redan har fått ett nej till en andra säsong? Så pass bra var den inte.

Henrik Bennetter sa...

Är "Kate gör upp" ett dåligt namn!? Är det? ÄR DET!?
Innan jag psykar ut totalt, kära fröken bloggare-som-jag-diggar-stenhårt, vill jag få det här överstökat - titeln var mitt förslag.
Det hela bottnar i att tjifen här ville pröva något nytt - en svensk titel - eftersom just "Fairly Legal" kan vara svårtolkat för normalsvensken. Han bad alla på inköp att komma med input och det kom många bra förslag, just mitt som nu blev är baserat på följande:
Kate är en medlare, en som ser till att en tvist människor emellan inte behöver avgöras i en rättssal.
Den svenska termen för detta är "att göra upp i godo".
Därav "Kate gör upp". Det har också fördelen av att vara något dubbelbottnat eftersom Kate dels ser till att människor gör upp i godo, dels gör hon upp med sitt eget ibland trassliga liv.
Så. Nu har jag i alla fall förklarat titeln.
Är den lika dålig då? Va? Va!? VA!?
;)

Ps För alla som nu inte förstod att jag faktiskt inte är sur över att Anna tycker titeln är dålig: Jag är inte sur över att Anna tycker titeln är dålig. Man får tycka det.
Jag är bara så sjukt mallig över att för första gången i mitt liv fått döpa en serie. Viktigast är att se serien för att bedöma om man gillar handlingen, oavsett titel. Ds

Pss Är f ö liiite förvånad över att du inte påpekar att både Michael Trucco (Samuel Anders från BSG) och Richard Dean Andersson (MacGyver!!! Jack O'Neill!!!) är med i serien... Ds igen

Anna Thunman Sköld sa...

Dorian: Tack för infon! Jag visste inte att Glory Daze bara fått en säsong. Trist.

Henrik: Åh, min käre Henrik! Grattis till din första titel! Jag skulle också vara mallig. Och när du förklarar bakgrunden förstår jag den bättre. Men. Jag gillar den fortfarande inte :) Det är inte ditt fel. Jag är inte principiellt emot att döpa om serier till svenska diton - men bara om det känns befogat.

Jag är till exempel för evigt tacksam den person som bestämde att The Sopranos INTE skulle bli nåt i stil med "En gangster i familjen". Eller att Big Love INTE blev en "Bill och hans fruar". Typ.

Jag är ff lite butter över att An Idiot Abroad blev En idiot på resa. Direktöversättning javisst men gaaah. Varför inte ett tydligare "Karl Pilkington och världens sju underverk"?

"Kate gör upp" är som "Vem dömer Amy" (TV4) för mig. Anspelar på vad serien handlar om, är lite spetsfundig men säger egentligen ingenting. Är inte minnesvärd. Om några år sitter folk ändå där och ba: vad hette nu den där serien med hon... som hjälpte folk och var typ medlare?

Bästa översättningen tror jag fortfarande att jag håller Lagens änglar (LA Law) för. Där är den svenska titeln långt bättre än originalet.

Med det sagt: jag ser fram emot andra HB-döpta program i framtiden.

Henrik Bennetter sa...

Det roliga är att jag, i princip, håller med. Men om vi ska vara ärliga kommer man nog ihåg en titel på ett program oavsett vilket språk titeln är på - om serien är BRA.
Men visst är det svårt att översätta titlar. Det blir lite mer intressant om man tar ett kliv bort från engelskspråkiga program, vi svenskar är ju så haj på engelska, men hur blir det om man inte översätter titlar på tyska, italiensk eller franska produktioner?
Jag tänker exempelvis på KDD ("Kriminaljouren"), La Piovra ("Bläckfisken") eller varför inte den animerade klassikern Ils etait une fois ("Det var en gång")?
Kan det öka förståelsen för titelöversättning månne?

Henrik Bennetter sa...

Ps Jag gillar fortfarande dig också. Try and stop me. Ds

Anna Thunman Sköld sa...

Mais oui! Förståelsen ökar! ♥

Stefan Nilsson sa...

Insåg precis att jag aldrig sett Biggest Loser UK. Någon erfarenhet av den? Tittade på tränarna men får inget direkt sug i likhet med svenska och amerikanska versionerna.

Millis sa...

Drääägel, Alex O´Loughlin, ja det blir en serie som jag INTE missar i alla fall, hehe.

Anna Thunman Sköld sa...

Stefan: Jag har bara sett den senaste säsongen av brittiska Biggest Loser - och den gillade jag skarpt. Den var inte evighetslång (som den australiska) och jag blev snabbt förtjust i flera av de tävlande. Gillade den kvinnliga tränaren bäst, men vet inte om hon varit med i de tidigare omgångarna. Vågar inte heller googla för jag vill inte spoila för mig själv.

Millis: Haha, drääägel är ordet :)

Sara sa...

Älskade Married Single Other. Har både skrattat och gråtit och det är som du säger, den påminner om underbara Cold Feet.

Sara sa...

Jag älskade Married Single Other, har både skrattar och gråtit. Den påminner som du säger om underbara Cold Feet, ännu ett plus!

Anna Thunman Sköld sa...

Stefan: Biggest Loser UK har jag sett den senaste omgången av och den gillade jag, och jag tyckte faktiskt om tränarna också, den kvinnliga något mer än den manlige men bägge var bra. Dock vet jag inte om det är samma som i den säsong Kanal 5 nu ska visa.

Sara: Åh, vad kul! Nu ser jag ännu mer fram emot att se den!