tisdag 16 augusti 2011

Vila i frid, Sif Ruud!


Så har ännu en av min barndoms favoriter gått ur tiden. Sif Ruud. Hon blev 95 år. Jag vet inte vad hon betytt för er men för mig var hon både en trygg röst och en plirig skådespelargumma. Ja, gumma. För hon spelade då ingen ungdom i de roller jag minns henne bäst ifrån.

Som i den där julkalendern med Johannes Brost som handlade om stjärnbilder, Stjärnhuset. Eller när hon spelade Selma Lagerlöf i Juloratoriet. Eller kanske allra kärast: som Linus-Ida i Madicken. Många generationer ungar har även hört henne som styvmodern i Disneys tecknade film Askungen. Eller som Too-Ticki i Mumintrollen. Sen kommer jag säkert få spö av tv-älskarna för att jag inte tar upp Lösa förbindelser, men jag såg aldrig den! Däremot har jag sett henne både i Den goda viljan och i Hemsöborna. Men det är programmen jag såg när jag var barn som etsat sig fast bäst. Och det är den Sif Ruud jag kommer att minnas och sakna. Sov gott, Mytha!Sif Ruud gjorde rösten till Elvira Fattigan i Dunderklumpen.

1 kommentar:

BlondinBjörne sa...

En stor skådespelarinna har gått ur tiden. Har givetvis inte sett allt med henne med hennes lilla roll i Smultronstället var bra. Nu är det bara Sickan Karlsson kvar från det gamla gardet.