tisdag 2 augusti 2011

Läs din tv-serie!Har du tänkt på vad många tv-serier som bygger på böcker ursprungligen? Om du - som jag - älskar att läsa kan listan göras diger. Här är ett urval av böcker som blivit tv-serier (jag listar på originalspråk = engelska och nästan alla länkar går till Wikipedia-sidor):

Gossip Girl - av Cecily von Ziegesar. Tv-serien baseras på böckerna men följer inte samma handling.
True Blood - kallas The Southern Vampire Mysteries av Charlaine Harris. Om jag fattat saken rätt följer tv-serien böckerna rätt nära men kommer inte att fortsätta göra det. Harris har givit ut 10 böcker i serien, är kontrakterad att skriva 13.
Pretty Little Liars - av Sara Shepard. Var redan från början tänkt att bli en tv-serie, "ett Desperate Housewives för tonåringar", så Shepard skrev böckerna på beställning utifrån denna tagline. Ska bli sammanlagt 12 böcker.
The Vampire Diaries - av LJ Smith. De tre första böckerna om Elena, Stefan och Damon skrevs redan 1991, före Twilight och Buffy. Sju böcker finns sammanlagt, med ytterligare tre på väg. Tv-serien skiljer sig markant från böckerna.
The Secret Circle - trilogi, också av LJ Smith. Premiär i amerikansk tv 15 september. Kommer i likhet med The Vampire Diaries bara baseras löst på böckerna. En modern Häxor, läxor och dödliga lektioner :)
Game of Thrones - kallas A Song of Ice and Fire av George RR Martin. Fantasysvit i tegelstensformat som HBO med gott resultat givit sig på. Än så länge följer tv-serien böckerna nästan exakt men tydligen ska det bli ändring på det framledes. Av bokserien återstår två oskrivna böcker. Det ska alltså bli sju sammanlagt.
The Walking Dead - av Robert Kirkman och tecknaren Tony Moore. Neverending seriealbum om världen efter en zombieapokalyps som blivit hyllad tv-serie. Serien följer inte - tack Jocke - sin tecknade dito slaviskt. Jag är nyfiken på hur fortsättningen blir. Albumen är grymt mörka och dödar alla älsklingar. Så att säga. Vilket är en del av eh... charmen.
The Nine Lives of Chloe av Liz Braswell. Trilogi som blivit ungdomsserie hos ABC Family
Homicide: Life on the Street - eller Uppdrag: Mord som den svenska översättningen på tv-serien hette. Bygger på David Simons dokumentära bok Homicide: A Year on the Killing Streets
Boardwalk Empire skulle man kunna säga baseras på en bok, eller snarare ett kapitel ur boken Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City av Nelson Johnson.

Hm... har jag glömt nån viktig? Observera att jag INTE tar upp alla deckare som blivit tv-serier. Internet hinner ta slut innan jag blir klar då...

UPPDATERAT 21:57: 
Dexter av Jeff Lindsay. Komiskt att det var när jag satt och såg på Dexter i TV6 i söndags som det här inlägget började ta form. Men kom jag ens ihåg Dexter nu när jag satte ihop listan? Nänä. Tack Therese för att du påminde mig! Tv-serien följde första boken i första säsongen, sedan har bok och tv gått skilda världar. I höst kommer den sjätte boken om Dexter ut. 
Band of Brothers och The Pacific. Förstnämnda bygger på en faktabok av Stephen E Ambrose. Sistnämnda är som tipsaren Michael L skriver i kommentarerna ett hopkok av olika biografier.

UPPDATERAT 22:50:
Haven - Syfy-serie som löst bygger på Stephen King-boken The Colorado Kid. Jag har varken läst boken eller sett serien men är sugen på bägge. Tack, Peter, för tipset!

10 kommentarer:

Michael Lindqvist sa...

Band of Brothers bygger på en bok med samma namn och uppföljaren The Pacific bygger på ett hopkok av två böcker från två av huvudrollsinnehavarna.

Anna Thunman Sköld sa...

Där ser man, did not know that! Tack, Michael!

therese sa...

Böckerna om Dexter av Jeff Lindsay.

Jocke sa...

Angående the Walking Dead så skiljer sig tv-serien markant från från förlagan. Det är egentligen bara första och andra avsnittet som är ungefär som i serien sen sticker den iväg i en helt annan riktning. Fortfaraande bra, men annorlunda.

Anna Thunman Sköld sa...

Alltså tack hörni. Jocke - jag måste ha drömt för jag har ju både sett serien och läst albumen. Ändå fick jag för mig att serien var karbonkopia. Men nu fick du mig att tänka efter och... ja, du har ju naturligtvis helt rätt. Antar att du också älskar albumen. GRYMMA! (I ordets alla bemärkelser)

Peter sa...

"Haven" är en slamkrypare...TV-serie som bygger på Stephen King´s "The Colorado Kid"
Säsong 2 pågår.
Bygger upp momentum, som Leffe Boork skulle säga.

- S a r a - sa...

Ja, True Blood har verkligen börjat skilja sig från böckerna nu, gjorde det redan i säsong 3, säsong 2 var ju ganska lik boken.

Vampire Diaries gillar jag verkligen inte som böcker, dom borde inte ens få ha TV-seriefoton som omslag :P Såg serien först och läste böckerna sen och jag blev jättebesviken...

Anna Thunman Sköld sa...

Peter: Åh. Åh. ÅH. Säg mig: hur är Haven? Jag är mkt sugen på den men har av okänd anledning inte tagit mig an den än.

Sara: Jag gillar både böcker och tv-serie faktiskt! Men troligen för att jag ser dom så två olika saker. De skiljer sig för mkt för att jag ska kunna se likheter.

Peter sa...

Annaannaanna...Den är mystisk o tar sig efter hand..."Lost" satte standarden där dom gissade efterhand...nu tror jag inte många serier gör om samma misstag(se Fringe)

Anna Thunman Sköld sa...

Tack, Peter.