torsdag 18 juli 2013

Varför ser man på dåliga serier?

*klicka för större bild* James Purefoy i The Following. Foto: Fox/montage
Okej, man = jag, men jag tror inte att jag är ensam om att sitta framför exempelvis The Following och ba: VARFÖR ser jag på detta?

Är det för att
a) man/jag hoppas det ska bli bättre?
b) andra tittar på det?
c) det är nån skådis som lockar? (I det här fallet både Kevin Bacon och James Purefoy.)
d) man/jag investerat tid i det och vill få återbäring, typ?

Jag har blivit mycket bättre på att göra slut med serier jag inte (längre) gillar, men fortfarande finns det en handfull jag återkommer till trots att jag mest sitter och längtar tills avsnittet är slut. Det är inte ens så att jag kan kalla dom "guilty pleasures" för såna njuter man/jag ju lite grann av ändå. Som True Blood. Hur dåligt det än blir finns det alltid en gnutta "moonshine"-känsla över't och den köper jag villigt.

Men. Här är mina topp fem-dåliga-serier-jag-borde-lägga-ned-men-fortfarande-tittar-på-av-någon-outgrundlig-anledning.

1. Revenge - fantastisk hämndsåpa i exakt en säsong. Nu är det bara såpa och inte ens en bra sådan. Ändå kollar jag vidare, med alltmer hat och önskan om allas onda bråda död... särskilt grinollen Declan. Eller hans brolla som gått från att vara härlig till... evil-twinig, om ni förstår vad jag menar. Blä. Manusskribenterna skulle hållit linjen med hämndhistorien och sen lagt ned serien på topp istället för det här tramset.

2. The Following - det är så oerhört osannolikt alltihop. Och överdramatiserat. Finns det någon som INTE är kultmedlem? Jeez, vilken smörja! James Purefoy som var en sån delikatess i Rome! Kevin Bacon är väl okej men inte mycket mer än så.

3. Hannibal - Mads Mikkelsens matporr är det enda sevärda egentligen med den överhängande frågan om alla som dinerar hos honom egentligen äter människokött. Men i övrigt bara en vacker, tom kuliss till serie. Dessutom: kvoten kreativa seriemördare per capita? For realz? HUMBUG!

4. Awkward - ännu en serie som började på topp och som jag ÄLSKADE hela första säsongen och sedan försökte älska hela andra säsongen och - tyvärr - därefter avskytt under de avsnitt av säsong tre som gått. Syokonsulenten som var härligt charmig i ettan ackompanjeras nu av en vidrig musiktrudelutt i varje scen hon är med och hennes roll blir alltmer desperat eftersom den egentligen är överspelad (på alla sätt). Jag HATAR också att de ska få Jenna att sluta gilla Matty. TEAM MATTY FOREVER!

5. Bones - ytterligare en serie som borde lagts ned när den fortfarande var charmig. Bones har aldrig varit en "svår" serie som antytt sig vara något annat än den är: en stunds underhållning (som man INTE ska äta till). Men den har gått i så många varv nu att inget känns intressant längre och alla stories/karaktärer/mordgåtor är så sjukt förutsägbara. Men slutar jag titta? Nope. Hatar mig själv för det.

Bubblare: Graceland och Under the Dome. Something's gotta give. Även om jag uppskattar förstnämnda som en sommarserie finns det ingen själ i den. Det är verkligen bara yta. Och sistnämnda får jag ingen feeling för. Jag bryr mig liksom inte och det är aldrig ett bra tecken.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Mina top 5 är:

1. 2 1/2 men - evigheter sen den var bra

2. CSI - tycker den borde få ett slut nu efter 14 säsonger, inge nytt

3. Grey's Anatomy - de första 5 säsongerna var bra, sen har jag tyckt att den dalat lite, men ser på den ändå

4. Hell's Kitchen - samma sak varje säsong typ

5. NCIS - känns som CSI, inge nytt

Anonym sa...

Jag har en fråga som inte handlar om detta hoppas det är okej.

Jag undrar om du vet varför inga serier från The CW blir aldrig nominerade för The Emmys? Inte ens ANTM men jag ser alltid Project Runway där.

Mia sa...

True Blood. För mig är det en sån där serie som är så dålig att den är rolig att titta på. Alla karaktärer är bara irriterande och korkade (undantagen är Lafayette, Eric och i viss mån Pam) och alla storylines är ju helknäppa. Det är som en katastrof som man inte kan titta bort från :)

Anna Thunman Sköld sa...

puzzlemoon: Jag kan bara hålla med, jag lade ner allihop för länge sen.

Anonym: Jag gissar att det beror på att CW räknas som en ungdomskanal och därför inte lika "fin" som de andra. Serierna där tas inte på lika stort allvar.

Mia: Ja, förståeligt. TB är min guilty pleasure, annars hade den hamnat i sopkorgen med de andra i min lista :)

Danjel sa...

Ibland kan jag komma på mig själv med att följa en serie som jag egentligen inte längre tycker är bra. Det kan liksom komma smygandes på en. Så är det med Supernatural för mig. Det tycker inte att senaste säsongen var tillräckligt bra. Nu är det i.o.f.s. länge sedan den var bra, men jag hör folk säga att den har hämtat sig igen nu den senaste säsongen. Snick-snack, säger jag!
Men jag kommer fortsätta att kolla för jag vill ändå veta vad som kommer hända, hur dåligt det än må vara.

Mina borde-sluta-följa-serier är:
Awkward
Hemlock Grove
The Following
True Blood
New Girl
Modern Family

Har säkert missat någon...

Danjel sa...

Fan vad illa jag skrev i mitt inlägg här ovan :-/

Kom även på att Under the dome ska vara med på listan.

Annie Roos sa...

Jag vet, en borde verkligen bli bättre på att göra slut. Men jag har nog också blivit bättre med tiden. Kul också att Bones t ex skulle jag aldrig lägga ner, eller Graceland. Smaken är som... :)

Mina topp 3 är:
Chuck (varför ältar jag en serie som inte ens går längre?!)
Grey's Anatomy
Franklin and Bash

Men många av mina sådana serier har tagit slut under våren = skönt!

Jessi sa...

Jag har lagt ner massa serier; Bones, NCIS, CSI, Criminal Minds, The following, Revenge och några till som jag inte kommer på just nu för min hjärna har gått på semester fast jag har en arbetsdag kvar... men jag tittar fortfarande på True Blood och Grey's. Och jag blev väldigt fast i Banshee fast det i ärlighetens namn kanske inte är det bästa som producerats...

Josefin Andersson sa...

Jag tycker The Following är en väldigt bra serie! Men kan förstå det där med att man fortsätter och tittar fast det är rätt trist. Jag brukar sluta när det gått mer än 10 säsonger och ingenting nytt händer så som i NCIS. Var väldigt bra de första 6-7 säsongerna, sedan blev det bara samma upplägg alla gånger och det är så konstigt att de skådespelarna 10 år äldre. Blir inte samma sak. Bones slutade jag också med, men kan lite ångra det ibland då det tydligen hänt en del de senaste säsongerna.

OldSwede sa...

Intressant ämne! Min fru och jag har väldigt svårt att sluta se på en serie, det känns som att lägga ifrån sig en bok mitt i. Supernatural har vi t ex aldrig tyckt är jättebra, men köper ändå nya säsonger på DVD. Håller med om Revenge, och Stargate Atlantis (netflix) har vi nästan lyckats bestämma oss för att sluta med. Nästan.

Anna Thunman Sköld sa...

Danjel: _Så_ många ggr jag tänkt lägga ned Supernatural men så händer ngt som gör att intresset väcks igen och... du vet. Men EGENTLIGEN tror jag den dog efter fem säsonger (då den skulle slutat).

Annie Roos: Jag kommer aldrig sluta se Bones nu. Med den gäller det där att jag nu faktiskt sett den i åtta säsonger och vill ha ränta på min investering :) Jag ska se klart den, sanna mina ord. Även om jag kommer lida under tiden, haha!

Jessi: Ja, men det ÄR svårt att lägga ned något man ändå börjat se och sett mer än en handfull avsnitt av. Hoppet är det sista som överger människan och vissa av de där serierna VAR ju bra en gång i tiden...
Banshee släppte jag men min man är fast i den.

Josefin Andersson: Det är extremt få serier (om ens några?) som håller i tio säsonger eller fler. Inte ens Vänner höll ju hela vägen, anser jag. How I Met Your Mother är min Bones, jag slutade med den i säsong 8 och nu när den snart ska avslutas (äntligen) ångrar jag att jag inte sett vidare. Det går iofs att åtgärda, men ändå.

OldSwede: Kul att du gillar ämnet, jag förstår faktiskt inte varför man plågar sig själv när det nu finns så många bra serier att titta på istället. Ändå sitter man där. Nån sorts missriktad lojalitet, månne?
Roligt att du nämner likheter med en halvläst bok då jag precis börjat bli bättre på att sluta läsa dåliga böcker också! Förr hade jag som princip att började jag läsa en bok skulle jag läsa ut den. Punkt slut. Undrar om det är det barndomens "nu äter du upp allt på tallriken, tänk på barnen i Afrika" som spökar? Man får inte slösa på vare sig mat, böcker eller tid. Inget ska ha varit förgäves, liksom.

Supernatural har gått från ett måste till en guilty pleasure. Jag tycker så oerhört mkt om Winchester-bröderna både skådisarna och karaktärerna att jag ser pga dom, inte för handlingen längre.

Och Stargate Atlantis, haha! Jag kan inte låta bli att kika, trots extrem b-känsla. Men humorn räddar den från sophögen.

Anonym sa...

håller med att det är svårt att lägga ner dem, jag hoppas att de får snart ett avslut, bara hoppas :P

Amanda sa...

Åh, jag är sämst på att göra slut! Jag har säkert 10 stycken tonårsdrama serier som jag bara ser. Vet inte varför egentligen, tex Pretty little liars. Jag tycker den är skit dålig men jag måste ju veta vad som händer :P

Sen How i met your mother. Hade det inte varför för att det är sista säsongen nu så hade jag sagt hejdå till den.

True blood likadant. Tycker det är dåligt men måste titta!

Sen Grey's som några har skrivit hade jag aldrig kunnat sluta med. Jag har ju sett 9 säsonger av den nu. Måste som du skrev däruppe få ut något av min investering ;P

Anna Thunman Sköld sa...

puzzlemoon: Mm, det sista som överger människan är ju hoppet ;)

Amanda: Ja, det är inte så lätt som folk kan tro. Men jag kan erkänna att när jag hoppat av massa serier får jag först ångest för jag tror att det är DÅ det ska hända nåt som gör serien JÄTTEBRA men sen blir jag lättad. Förr kanske det inte fanns så många bra serier att välja mellan men nu finns det alltför många. Tiden räcker inte till att se alla så man måste ju sjuttsingen göra ett urval!

Men vissa vill man ha utdelning på och dessa kommer man aldrig överge hur usla de än är/blir :)