torsdag 2 januari 2014

Fringe-besattheten

Foto: Fox
Markera bara texten här nedanför om du sett tv-serien Fringe (som finns att Netflix-binga). Jag bara ramblar på i en lång, obegriplig, hyllningsrant.

Så var ska jag börja?
Det finns så mycket att säga men min hjärna känns lika splittrad som Walters.

Men en sak är säker: fan, vad jag älskar Fringe! JJ Abrams, din lille spjuver, syssla mer med sånt här istället för halvkassa Star Trek-filmer! You had me at Felicity, ju.
Jag är nu halvvägs in i tredje säsongen. Jag börjar redan känna en viss stress för att ha sett klart. Det är nästan (men bara nästan) så att jag förhalar att se nästa avsnitt för att det betyder att jag är ett avsnitt närmare slutet. 
Jag är sjukt orolig för Peter. Jag är så kär i Peter. Och i Oliva. Inte kär alls i Fauxlivia. Eller i Walternate. Eller vem lurar jag. Jag är kär i Broyles också. Och i Astro. Till och med Gene kan få en släng av kärlekssleven.
Jag älskar också alla små populärkulturella vinkningar man hittar, Star Trek-referenser (hej, SPOCK!), det här att i parallella universumet så behöll Eric Stoltz huvudrollen i Tillbaka i framtiden och att Ronald Reagan gjorde Humphrey Bogarts roll i Casablanca. Sånt. Jag glömmer så fort jag inte tittar, jag kanske skulle behöva några av Walters droger?
Jäklar, vad den mannen knarkar! Som jag skrev i ett tidigare inlägg - gjorde jag ett drinkspel och tog en hutt varje gång Walters knarchande nämns skulle jag vara ganska så på lyran i den takt jag nu tittar på avsnitten. 
Jag förvånas - och surar - över hur lite allas dubbelagerande belönats. Jisses, att spela så närbesläktade men ändå disparata rollfigurer under flera säsonger måste ju vara asjobbigt. Och alla gör det så bra, särskilt Anna Torv. Henne kommer jag ihåg från den australiska relationsserien Vårt hemliga liv som Kanal 5 visade en gång i världen. Den var gôrbra. 
Har någon annan än jag tänkt på att Torv som Olivia och Ally Walker låter väldigt lika när de pratar?
Jag upptäckte ganska fort att det var en dålig idé att äta till Fringe. Alldeles för mycket slajm och grävande i kroppar. 
Fringe har givit mig ett starkt sug att se om Arkiv X, jag är bara orolig för att den åldrats för mycket, särskilt på specialeffektssidan. En är ju ganska bortskämd med bra sådana nuförti'n. Även om Fringe i första säsongen hade några riktigt dåliga exempel (minns inte vilka längre, bara att jag fnös i mitt soffhörn). I säsong tre är effekterna som di ska.

Jag kommer aldrig förlåta serien för vad de gjorde mot oss med Francis. ALDRIG.
Uppdaterat 22.32: OH NOOOOO! Ännu en game changer! Fauxlivias jädra graviditet! Jag som precis hämtat mig från de ombytta rollerna. JESUS H CHRIST! 

När kommer egentligen femte säsongen till Netflix.SE?   

UPPDATERAT 22.26: Har beställt två påsar Red Vines bara på grund av Walter. HJÄLP.

16 kommentarer:

Josefin sa...

Jag vet! Fringe är hur bra som helst. Det har jag vetat länge dock...fast sista säsongen är jag inte så förtjust i. Den är knepig. Gillar Olivia, skulle säga att hon är min favorit som kvinnlig karaktär i en TV-serie ever. Känner stark identifikation med henne. Uppskattar blonda, smarta, men något konspirationsaktiga kvinnor i serier och filmer. Peter är en gåta, han är fin. Påminner om min bror.

Ida sa...

Till skillnad mot de flesta andra så ÄLSKADE jag sista säsongen! Det ska bli sjukt spännande att se vad du säger om den.

Anonym sa...

Arkiv x är väl värt att se om! Gjorde det för ett tag sedan, alla avsnitten. Ja, specialeffekterna är tidvis som de är men håller i de flesta avsnitten och är lite härligt Old School, kan man vinkla det som. Kompenseras av bra stories.

Anna Thunman Sköld sa...

Josefin & Ida: Ni tycker olika om sista säsongen så jag är otroligt spänd på vad jag kommer att tycka! Jag hoppas så klart på det bästa eftersom jag - med snart tre säsonger sedda - vill älska slutet lika mycket som resten.

Anonym: Åh, vad kul att du tycker det. En bra story vinner alltid över specialeffekterna!

Anonym sa...

Åh Abrams har gjort det igen jag älskade serien från avsnitt ett till sista avsnitt. Men säsong tre var min favvo säsong, tror jag sträckolla de första åtta avsnitten sen blev jag så hyper så jag behövde ta några dagars semester från serien :P ! älskar alla karaktärerna i fringe och håller med att skådisarna fått alldeles för lite cred med tanke på hur bra de gör sina alternates. En annan favorit hos mig i serien är Linc Lee som jobbar på Fringe division i the alternativ universe.
// Sarah

Anna Thunman Sköld sa...

Ja! Lee börjar dyka upp allt oftare nu! Jag gillar honom mer och mer för varje avsnitt!
Det är roligt att absolut alla blir så besatta av serien, det är väldigt speciellt!

Cathrin sa...

Varför har jag inte sett den här?!? Äääälskar ju Pacey... Joshua Jackson. Ska ta och lägga till den här på "att kolla på"-listan.

Veronica sa...

Såg något avsnitt när den kom men fastnade inte... Nu blev jag dock sugen att kolla.. Det bästa med en serie som gått ett tag är att man har sååå många avsnitt att plöja igenom när man väl ser den!

Anna Thunman Sköld sa...

Cathrin: Åh, man älskar honom stenhårt här med! Han är som en vuxen Pacey, om du fattar vad jag menar :)

Veronica: Nä, inte jag heller första gången. Inte alls. Men nu föll alla bitar på plats och jag håller helt med dig om det här att kunna plöja, det gör det bättre faktiskt, för det är en serie som tjänar på att kunna ses i ett svep.

Linda sa...

Jag fick panik när avsnitten tog slut på netflix, för en sekund trodde jag att den var avslutad!Tills jag fick dubbelkollat att netflix inte hade säsong5, men det var panik där ett tag,...

Sen älskar jag att man verkligen kan se direkt vilken av unversumets karaktärer det är. verkligen grymt skådespeleri

Anna G sa...

Som jag har tjatat i min blogg om att Fringe borde ha fått så galet mycket priser. För skådespelarna, för specialeffekterna... Älskar Fringe! Jag tror säsong 3 var min favorit säsong. Jag var inte nöjd med sista säsongen. Den var inte dålig men jag fick aldrig Fringe-känslan. Undrar vad du kommer tycka om den! Fan, man kanske ska ta och se om den. Och Arkiv X, där sa du något...

Anna Thunman Sköld sa...

Linda: Haha, vilken skräck du måste känt ett tag! Jag är iaf beredd på det. Och du har _så_ rätt i hur bra de löst det med de olika världarna och tidsepokerna. Älskar när de är i typ 80-talet och introt är som ett videospel från den tiden :)

Anna G: Jag med!! Är nyfiken på vad jag kommer att tycka alltså. Ska precis börja med säsong fyra nu... (och om du kollar om Arkiv X skriv gärna nåt om det!)

NicklasBoman sa...

Jag måste säga att första säsongen var jag VÄLDIGT skeptisk, jag gillade inte ALLS Olivia som skådis. hon kändes så .. B, lixom.

Men jag trogglade mig igenom den, sen resten flöt som ett vatten :) tyvärr så vet jag inte riktigt om sista säsongen.... Men där emellan, 11 av 10 :)

Anna Thunman Sköld sa...

Jag hade stora problem första gången, men nu var tydligen tiden mogen för jag gillade det från första avsnittet nu.

Och shit, jag är nervös för sista säsongen! Gulp.

Sandra sa...

Fringe säsong 5 finns på amerikanska netflix! Fixa bara en proxy (typ Firefoxs add-on "anonymox") så är ni good to go att se allt som både amerikanska och brittiska netflix har att erbjuda :)

Anna Thunman Sköld sa...

Jag har redan det, Sandra! Men tack ändå! Annars hade jag aldrig klarat alla dokusåpor, utan tillgång till deras sajter. Orkar aldrig vänta på bra stream :)

Och vi är några avsnitt in i femman nu. Gillart!