tisdag 6 september 2011

Landet Brunsås gjorde mig deprimeradJag hade längtat så himla mycket efter premiären av Landet Brunsås. Bara att se Erik Haag dra på sig ett blåställ (som sedermera visade sig vara en kvarleva från Rederiet!) och klappa en katt gjorde mig på gott humör. Men sen började allvaret. Det första programmet handlade nämligen om vår köttkultur. Hur vi äter alltmer kött, hur de här nya proteindieterna ökar efterfrågan på kött och hur våra djur får lida för vår snålhet och vår hunger. Jag mådde snart illa. Jag känner mig sjukt skyldig. Det bästa jag vet på denna jord är bacon. Jag passar på att köpa bacon så fort det är extrapris. Skinkstek är både billigt och lättlagat. Kycklingfiléer, stora som honungsmeloner, kostar en femtiolapp kilot och räcker till både middag och lunch dan därpå. Jag är som alla andra. Köper det som är kostar minst och ger mest.

Men nu får det fanimej vara slut. Jag ska skärpa mig när jag handlar. Köpa närproducerat och ekologiskt. Det får kosta lite extra. Jag vill kunna äta mitt kött och dricka min mjölk utan att se inflammerade juver, lidande suggor på plastgolv och broilers oförmögna att stå framför ögonen.

Landet Brunsås gjorde mig deprimerad. Men också mer medveten. Jag hade skygglapparna på innan. De slets av i kväll. Tack för det.

Se köttavsnittet HÄR! (Ligger uppe tom 6 oktober.)

Tack till Andreas som skickade Ron Swanson-klippet.

9 kommentarer:

cornelia. sa...

jag är själv vegetarian sen femtonårsåldern. och de få ägg och mjölkprodukter jag äter är alltid ekologiska. (ska sluta låta självgod nu, haha). tycker det är bra att program som dessa visas så fler människor kanske gör som du, och inser att det inte går att blunda för det som händer. kanske kan man då, år 2011, sluta bli ifrågasatt för att man inte äter kött. många tror ju på fullaste allvar att djur i sverige har det fantastiskt innan de slaktas. och miljöpåverkan är ju inte vidare bra den heller, minst sagt.

David sa...

Hej! Inte alls rätt ställe att fråga på men jag tänkte bara höra om du vet vart man skulle kunna få tag på serien Undeclared (Panik i plugget)? Har inte sett den men skulle gärna vilja göra det, det är ju geniet Judd Apatow som ligger bakom den och älskar Freaks And Geeks som han har gjort.

Godsfrun sa...

Hej Anna

Precis som du så ÄLSKAR jag bacon. Om jag bara fick äta ett djur resten av livet så skulle det vara gris.

Min man och jag försöker att äta medvetet och därför så har vi som nyårslöfte 2011 att endast äta ekologiskt fläsk (ej att förknippa med krav). Detta är ibland knepigt men för det mesta så finns det ekologisk bacon och pålägg i butiken. Jag har också tjatat i butiken att förbättra sortimentet.

Köttet smakar bättre både för samvetet och för att vi värdesätter det mer.

Vi har Ängavallen brevid oss där vi kan köpa glada grisar. Kolla om ni inte har nåt liknande i er närhet Eftersom ni är jägare har ni säkert stor frys och kan frysa in när ni hittar.

Lycka till

Anna Thunman Sköld sa...

Cornelia & Godsfrun: Tack för peppen! Jag hoppas fler gör som jag. Det ska bli intressant att gå till affären med nyöppna ögon. Se vad utbudet blir om man nu är medveten matkonsument. Har en känsla av att jag kommer få tjata en del jag med... Men tack och lov finns det både ren och älg att köpa här. Så den biten lär bli enkel. Men baconet... får jag nog kämpa för.

David: Jag är också på jakt efter Undeclared! Min man har sett den och älskar den men inte jag - skandal! Den finns att köpa som dvd på amazon.com, dock bara med region 1, så det gäller att ha regionsfri spelare.

Kicki Theander sa...

Amen! Bra mat kostar pengar och jag tror att det är det som man behöver inse för att äta bättre, mindre kött och därför nyttigare. Ett lyckligt djur blir ett godare djur.

Meatless monday är ett sätt att börja komma åt problemet.

*starcrossed* sa...

Blir himla glad av att läsa det här! Medvetet ätande är ju precis det alla borde ägna sig åt. Go go go! //Vego sen 2000.

Anna Thunman Sköld sa...

Jag är så glad för att min mamma och pappa redan när jag var barn började med ett matsystem som såg ut så här:

Måndag: vegetariskt
Tisdag: korv
Onsdag: fisk
Torsdag: soppa
Fredag: köttfärs
Lördag: fisk
Söndag: söndagsmiddag, typ stek

Detta har gjort att jag fyra gånger i veckan ätit fisk och vegetariskt. För ja, jag följer det där systemet även nu :)

Men även fiskinhandlandet måste ses över. Råd & Rön har gjort reportage om vilken märkning man ska kolla efter.

Jag hoppas fler gör som jag! Jag hittade den här artikeln i dag - det låter iaf positivt:

http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=50244

Kicki - många goda recept på din blogg!

Peter sa...

Hey Anna! Min matvecka såg ut så OXO(really), kanske inte veg alltid(hippie much?...skojar bara)...men annars exakt!...VÅRA föräldrar Anna?, engagerade, söndagsstek hos mormor/farmor, tradition med ALLA tillbehör...TRYGGHET på hög nivå..kärnfamilj som fungerar är en lyx har jag insett nu...
Saknar även FLOURTANTEN i dagens samhälle...:)

Anna Thunman Sköld sa...

Är du min long lost brorsa? Hahaha! Jag fortsätter iaf trenden. Gillar hur balanserat det blir. Jag saknar den där matpyramiden från förr.