fredag 1 mars 2013

Inför Vikings-premiären: 10 coola faktaPå söndag kväll är det USA-premiär för nya History-serien Vikings med bland andra Gustaf Skarsgård, Gabriel Byrne och aussie-hottien Travis Fimmel. Som titeln avslöjar handlar det om... daaaaah... vikingar. Som tröttnar på hemmalivet och beger sig ut på räder runt om i världen. Se trailern ovan och läs mer HÄR!

History tog reda på lite rolig kuriosa om de riktiga vikingarna, som jag delger nedan. Och det ska bli skôj att se serien!

Visste ni att....

... de skandinaviska vikingarna inte bar hjälm med horn? Det finns inga avbildningar från den tiden med andra huvudbonader än runda, blanka, hornfria hjälmar. Det verkar som om konstnärer på 1800-talet var de som började lägga till hornen. Däremot bar tyska och norska präster hornprydda hjälmar vid speciella högtider, men detta skedde långt före vikingatiden.

... vikingarna var superhygienska? Man skulle ju lätt kunna tro motsatsen men utgrävningar av gamla vikingatillhåll har avslöjat pincetter, rakblad, örontops och kammar, allt tillverkat av djurben och horn. Dessutom badade de minst en gång i veckan, i varma källor.

... vikingarna hade hittat på en riktig specialtändvätska? De samlade in en sorts svamp som växte på trädbark och lät denna koka i urin under några dagar innan den sedan dränktes in i ett filtliknande tyg. Natriumnitratet i urinet gjorde att filttyget pyrde snarare än brann, vilket gjorde att vikingarna kunde bära med sig dessa "eldstartare" på sina resor.

... vikingarna begravde sina döda i båtar (okej, den här visste vi nog, vi har ju sett Sagan om ringen...) tillsammans med vapen, värdefulla varor och ibland en offrad slav? Allt detta för att komma välförsedd till efterlivet.

... vikingarna sysslade med trafficking? De gjorde sig stora förmögenheter på att röva bort kvinnor och unga män och sedan sälja dom vidare till Mellanöstern och Europa.

... vikingakvinnor i alla fall hade en del rättigheter? Förvisso kunde de giftas bort redan som 12-åringar och hade i uppgift att sköta hemmet när männen var på härjningsrundor. Men de kunde också ärva egendom, begära skilsmässa och få hemgiften tillbaka om skilsmässan blev ett faktum.

... vikingamännen spenderade mesta tiden med lantbruk? Tvärtemot bilden man har av blodtörstiga krigare var huvudparten av vikingarna fredliga bönder (i alla fall större delen av året), som odlade korn, råg och havre och höll sig med grisar, getter och får.

... vikingarna gillade att åka skidor bara för skojs skull? De norska vikingarna använde skidor dels för att ta sig fram men också för ren avkoppling. De tillbad till och med en sorts skidgud, Ullr.

... vikingar föredrog blondiner? Brunhåriga vikingar såg till att bleka håret med lut - även skägget blektes. Allt enligt rådande skönhetsideal. En fördel med dessa färgningar var att de dödade - de i mångfald förekommande - lössen!

... vikingar aldrig själva såg sig som vikingar? Sverige, Norge och Danmark var ett gytter av olika hövdingaledda klaner som ofta slogs mot varandra (när de inte var upptagna med härjningar utomlands). De var inte en enad grupp, som man lätt kunnat tro.

That's all, folks! På måndag blir det åka av!

Inga kommentarer: