tisdag 31 december 2013

Mina 15 HBO-favoritserier

The Sopranos. Foto: HBO

Deadwood.


Here goes. Jag tyckte det var galet svårt.

1. The Sopranos
Enkelt. Inget bättre har någonsin gjorts i tv-väg. Du får allt i de där sex säsongerna. Familjedrama, humor, mafiosos, coola uttryck, grymhet, italiensk matlagning samt terapi. 'Nuff said.
2. Deadwood
Det var inte helt självklart att Deadwood skulle hamna här. Men så såg jag om de tre säsonger som den fick (borde fått en avslutande fjärde) och insåg att Deadwood är den typens serie jag kommer att se om och om och om igen. Och upptäcka något nytt att uppskatta för varje gång.
3. The Wire
Den hade lika gärna kunnat ligga som tvåa, men Deadwood vann på mållinjen med sin omtittbarhet (mitt hittepåord). Men HERREGU som jag älskar det skitiga Baltimore och alla dess trasiga invånare.
4. Six Feet Under
Var någon i familjen Fisher någonsin lycklig egentligen? Så deppigt. Men ändå satt jag där varenda söndag och såg vartenda avsnitt i SVT och när slutscenen kom och den där låten spelades över ett montage över allas fortsatta liv grät jag lyckligt över att ha fått vara med. Bästa slutscenen evah!
5. Oz
Jag såg Oz tidigt. Vilket innebär att jag aldrig kan se vissa skådespelare utan att tänka på deras roller i fängelsedramat. Ser jag Lee Tergesen är han Beecher och har en nazitatuering på rumpan. JK Simmons? Nazist med smak för våldtäkt. Harald Perrinau är inte Lost alls för mig. För mig sitter han i rullstol och för historien i Oz framåt. Slutligen, OMG, Christopher Meloni och hans jättedånge!
6. Carnivàle
Varför fick inte den här serien en tredje och avslutande säsong? VARFÖR? Allt var upplagt för tidernas final med mötet mellan ont och gott och det skär i mig när jag tänker på det. Så snyggt filmat, så udda och freakigt och övernaturligt och göttigt. Och en ondskefull präst, finns det något mer evil? Lex Fanny & Alexander. Scenen med tjäran glömmer jag ALDRIG.
7. Sex and the City
Det finns få serier som påverkat mig så mycket personligen. Utöver en The Sopranos-tour i New York för många år sen har jag bara varit på en till: Sex and the City-touren. Och ja, jag kunde alla frågor som ställdes i bussen. Serien fick mig att upptäcka New York, drinkar och att det fanns mer spännande skomärken än Ecco. Typ.
8. Boardwalk Empire
Första säsongen kändes ganska spretig, den tog tid på sig att växa. Men säsong två håller jag för en av de bästa jag någonsin sett i tv-väg. Även säsong tre var lysande. Senaste omgången var dock en bitter besvikelse. Den kändes helt själlös.
9. Rome
Titus Pullo! Makt- och sexgalna romare! Fantastico! Måste se om snart!
10. Tell Me You Love Me
Om jag tyckte Six Feet Under var jobbig var TMYLM råångest! Jag undrar just hur många par som satt i sofforna och ba: det DÄR stämmer in på mig/oss. Men att Adam Scott var med hade jag helt förträngt. Dock minns jag bara alltför väl extremt sekundärskamsframkallande sexscener.
11. Big Love
Näst sista säsongen var så dålig att till och med Chloë Sevigny själv gick ut och klagade på den. Men i övrigt var Big Love ett sensationellt välspelat drama om polygama mormoner (!!).
12. The Comeback
Ibland känns det som om jag var ensam i världen om att älska Lisa Kudrows mycket speciella pseudoreality där hon spelar komediskådis på dekis. Där var också första gången jag såg Malin Åkerman som hade en återkommande roll.
13. Veep
Lordilord, vilken lyckad satir detta är! Den är elak, politiskt inkorrekt och Julia Louis-Dreyfus underbart vidrig. Om den fortsätter så här kommer den hamna högre upp på listan om det blir en ny någon gång.
14. Eastbound & Down
Och på tal om politiskt inkorrekt... Danny McBrides fullständigt urspårade komediserie är antingen sån att du totalkapitulerar och garvar läppen av dig. Eller hatar den med varje fiber av din kropp. Jag tillhör förstnämnda grupp.
15. Entourage

Det största felet med Entourage var att den pågick för länge. Jag slutade titta efter ett tag. Nu ska den bli film och det är möjligt att jag ser ikapp den till dess, men tiden när min högsta önskan var att få äga en "Let's hug it out, bitch"-tisha is long gone.

 Bubblare: Game of Thrones*, Bored to Death, Flight of the Conchords och Girls.

* Serien förstördes av att jag läst alla böckerna och redan hade hunnit få andra bilder av rollgalleriet och skeendena.

Nota bene: Jag har inte sett serier som In Treatment, Curb Your Enthusiasm, Hung, Treme, The Newsroom, Enlightened. 

13 kommentarer:

Therese sa...

Håller helt med om slutscenen i Six feet under, har sett just den scenen flera gånger och gråter en skvätt varenda gång.
Gott nytt år förresten och tack för ett bra serie och blogg år!

Anna Thunman Sköld sa...

Ja, den är så speciell! Där kan vi prata om att få ordentligt avslut!
Gott nytt år till dig med - och tack för de fina orden! <3

Jonna sa...

Jag håller helt med dig om Carnivale. Alltså WTF, vad hände? Jag går FF och väntar på fortsättningen, kan inte släppa den! OCH JAG SÅG SAMTLIGA COMEBACK-AVSNITT, älskade LK i den.

Anna Thunman Sköld sa...

Fan, Jonna, jag visste väl att om någon hade den goda smaken att gilla The Comeback så var det du! <3

Det är MYCKET sure miner på Carnivàle!

Ida sa...

Så glad över att du har med det underskattade mästerverket Carnivale. Älskar den serien!

Anna Thunman Sköld sa...

Och jag är så glad för att du också älskar den! Ju fler desto bättre, men ff så inihelvetes surt att den inte fick ett ordentligt slut!

Anonym sa...

Har du inte sett Curb your än?
Humor på högsta nivå.
Vad jag vet om din humor (efter att ha läst dina bloggar genom åren), så vet jag att du kommer att älska den.

DJ

Lars E sa...

Bra lista.
Tips/varning: Se In Treatments första säsong. Framförallt för Mia Wasikowska som är smärtsamt briljant som tonårig elitgymnast med självskadebeteende. Liten varning dock då första säsongen är 43 avsnitt lång! Och det är VÄLDIGT svårt att sluta titta när man väl börjat ta sig in i dessa människors liv.

Theo sa...

Tycker du glömt serier som Band of Brothers och The Pacific, men du kanske inte räknar de som "riktiga" serier.

Dav sa...

Kul lista, vår topp4 är likadan more or less. . .
Skulle rekommendera dig att se Treme, gärna - om möjligt - efter att du sett The Wire för att på något skevt vis låtsas som om Bunk flyttat till New Orleans och är musiker och att Freamond ÄNTLIGEN ger sig hän sina indianska rötter. Fantastisk serie! Ett måste!

Anna Thunman Sköld sa...

DJ: I KNOW!! Jag borde ha sett den redan. Den är högt på min att se-lista nu.

Lars E: Tack! Och samma som med Curb, den här serien liksom VET jag att jag kommer att gilla, så vill verkligen få till det någon gång snart.

Theo: Mja, grejen är väl att jag inte är ett fan av krigsserier. Hade min man gjort listan hade de säkert funnits med...

Dav: Allt det här är ditt fel ;)
Jag började se Treme direkt efter The Wire och för mig gick det inte alls ihop, jag var alltför djupt nere i Baltimore-träsket för att skeva till det. Det är därför jag tror att jag kanske skulle uppskatta serien mycket bättre nu när jag fått distans till det hela.

Dav sa...

1) Sopranos
2) Wire
3) Deadwood
4) Six feet under
5) Entourage (går ner sig sista 3 säsongerna men...)
6) Carnivále
7) Game of Thrones
8) Treme
9) OZ
10) Boardwalk Empire
11) Rome
12) Generation Kill
13) Girls
14) How to make it in America
15) The Pacific

---

Har kvar The Comeback, In Treatment och Band of Brothers att se. Har förvisso sett halva BoB efter Pacific men fastnade ej riktigt, konstigt nog. Luck la ner för tidigt, tror det hade blivit hur jävla bra som helst om det bara fåått fortsätta. Milch är cursed efter Deadwood. Först John from Cincinatti(som jag diggar dock)...

Anna Thunman Sköld sa...

Det märks ganska tydligt att krigsserierna inte gått hem hos mig. Generation Kill hade jag inte ens en tanke på...
Luck ja. Jag tyckte verkligen att den tog sig, men efter det där om hästarna hade jag svårt att smälta resten. Kunde det inte varit ett kasino istället ;)
Själv HATADE jag John from C. Men jag ger inte upp mitt hopp om Milch.