torsdag 21 februari 2013

Julia Louis-Dreyfus indragna gravidreklam


OMG, OMG, OMG! Detta är _så_ jag. Jag är Julia alltså. Fast en snäll och välmenande sådan, men som ändå lyckas strö salt i såren istället för att trösta/göra bättre. En gång gick jag fram till en tjej och sade glädjestrålande: "Grattis! För du är väl inte bara tjock?" Varpå hon svarade: "Jo." Först då såg jag att hon höll ett vinglas i handen. Ridå. Ridå. Ridå.

Anyho *rödkindad*. Denna reklam som gått i israelisk tv har nu dragits tillbaka eftersom den ansågs "förolämpa en majoritet av befolkningen".

Via THR.

Den 14 april är det dags för andra säsongen av JLD:s roliga politikersatir Veep i HBO. Dagen efter i HBO Nordic.

UPPDATERAT kl 15.41: Hej, jag vill bara förtydliga att 1) jag skämdes verkligen för att jag sade det där till tjejen. Det var menat som en gratulation, men ordvalet föll så jävla illa.  2) hon var ingen random person, utan en jag var bekant med. 3) det hände för många år sen, inte för att det är en ursäkt, utan för att då var alla i min omgivning i den åldern att man hela tiden väntade på nästa "jag är med barn"-besked och jag förivrade mig. Å det grövsta. Och jag är sannerligen inte stolt över det, men jag måste ändå kunna berätta om det. 4) reklamfilmen här ovan _är_ verkligen förolämpande, tro inte att jag tycker något annorlunda, men när jag såg hisscenen kom jag ihåg min egen plumpa historia och skrev ner den. 5) att jag är lättsam i tonen är för att det är enda sättet för mig att hantera något som fortfarande gör mig röd om kinderna.

Jag ber om ursäkt om jag sårat någon.

22 kommentarer:

Iso sa...

Hoppas då att du lärde dig att inte kommentera andras kroppar och att när någon är gravid och vill berätta det så gör personen det själv, när hon är redo.

Anonym sa...

WOW! Gick du alltså fram till en tjej och sa det där?! The fudging nerve!
Och ja, reklamen är indeed fettfobisk och väldigt förolämpande.

hanna - happy happy fatgirl sa...

Förlåt, men jag förstår inte varför det är roligt eller något att var stolt över att man går fram till främmande människor och o-ombett och oprovocerat kommenterar/frågar om hens kropp och situation?

Jag skulle inte bry mig om någon tog mig för gravid, för jag har inget problem med att vara tjock och ha en tjock mage. Men för några år sedan hade jag nog blivit ganska ledsen. Eller om det nu var så att jag kämpade med att bli gravid utan att lyckas, då kan nog en sådan fråga vara en ganska tråkig påminnelse. Det är liksom bara onödigt. Folk som är preggers brukar basunera ut det när de väl är redo.

Reklamen är för övrigt fettfobisk och väldigt stereotypiserande då den tjocka kvinnans ses ätandes i början (de flesta tjockisar på tv och i reklam ses äta HELA TIDEN som att mat vore lika med syre för oss med mer adipose tissue) och det antyds på slutet att hon kan ju inte vara gravid, för då behövs det en man och hon som är tjåååck kan väl inte attrahera en man. Bore snore så uttröttade och unkna skämt. Sarah Silverman säger det väldigt vettigt i den här videon: http://www.youtube.com/watch?v=3mHYJv4dWp8&feature=related

Anonym sa...

Inte okej, varken reklamen eller din kommentar!

Anonym sa...

Trist fettfobisk reklam, tillika din replik.
Lovisa

Anonym sa...

Vilket otroligt inskränkt tankesätt du har. Och som reklamen visar, så är du inte ensam.

Fy fan.

En annan Anna sa...

Jag vet inte vad som är värst. Den stötande reklamen, din korkade kommentar eller det faktum att du inte ens verkar inse hur fel någotdera är. Du behöver nog läsa på om vad det innebär att vara "snäll och välmenande".

Fia sa...

Inte okej!

Anonym sa...

Vare sig reklamen eller din kommentar är okej någonstans!!!!

Anna Thunman Sköld sa...

Tro mig, jag vet mycket väl att det jag sade blev fel. Väldigt fel. Och jag skämdes otroligt mycket över det. Och jag lärde mig en gång för alla läxan i att inte förutsätta något utifrån vad en bylsig tröja kan göra.

Det blev inte bara en läxa för mig, utan för alla som hörde historien också. Ingen ville göra "en Thunman" och det är förståeligt.

Och med välmenande och snäll menar jag givetvis inte detta exempel, utan andra gånger när jag försökt stötta folk och ändå mer lyckats göra saken värre.

Ni får näthata mig, jag vet att detta var dumt, dumt, dumt. Men som sagt, _jag_ lärde mig något på det.

Anna Thunman Sköld sa...

Ps. Det var INTE en helt främmande kvinna jag gick fram till, som någon här förutsatte. Vem gör sånt? Men det var ju illa nog ändp. Ds.

Veronica sa...

Äsch, det har jag också gjort och nej det var inte bra.. för någon. Så pinsamt och ja nu frågar jag aldrig någon om ev. graviditet... Efter att ha fött barn för ca ett år sedan är jag inte i form och kan nog se ut som att vara i 3 månaden. Det beror dock mest på att jag bakat och gottat i mig massor sedan dess ;-) Det är ju menat som något positivt när man grattar till en graviditet, inget annat!

Anna Thunman Sköld sa...

Veronica: Åh, tack, snälla snälla du, för denna kommentar! Jag har känt mig som en fetthatande skurk efter alla kommentarer här - och det var aldrig meningen att såra någon, jag var mycket yngre då och visste inte bättre. Jag har en skämtsam ton i inlägget, men det är för att annars blir det ju bara plågsamt för alla inblandade. Och reklamfilmen är bedrövlig. <3

iso sa...

Stämningen härinne blev ganska plågsam, dels för alla som fick läsa hur dumt du viftar bort ett sårande beteende och dels för dig som inte verkar tåla konstruktiv kritik. Kritik av åsikter är inte näthat.

hanna - happy happy fatgirl sa...

Anna, jag är verkligen inte intresserad av att näthata dig för sådant sysslar jag inte med. Däremot är jag väldigt mån om att ifrågasätta, problematisera och säga ifrån när jag ser sådant som jag, som tjock, uppfattar som fettfobiskt eller fettnegativt.

Jag reagerade på den skämtsamma och lättsamma tonen, den kändes trivialiserande av något som faktiskt är ett ganska jobbigt fenomen för oss som lever med det; nämligen fettfobi och fördomar mot tjocka!

Vad glad jag blir när jag hör att du lärde dig något av det, det framgick inte helt i inlägget (eller om jag kanske tolkade det fel, det är ju ibland svårt att få fram sin mening OCH tolka någon annans mening rätt i text!). Jag tycker inte att du ska känna dig som en skurk vi alla uttrycker vi oss klumpigt, osmidigt eller blir misstolkade ibland. Learn from it.

Ps. Överraskande många främlingar som tar sig rätten att kommentera på ens kropp när man är tjock!

Anna Thunman Sköld sa...

iso: Jag känner bara att jag blev väldigt snabbt utmålad som en fettfobiker bara för att jag gjort ett fatalt misstag EN gång. Som jag dessutom bad om ursäkt för och skämdes för. Men sen tillstår jag att jag har en lättsam ton i bloggen, men det är så jag oftast förmedlar mig, med humor. Det ligger ingen illvilja bakom.

Hanna: Otroligt fint av dig att skriva så och jag har uppdaterat bloggen med några förtydliganden så att det kanske bättre framgår vad jag menar. Som jag skrev till iso så är lättsamhet min grej, särskilt på den här bloggen, och det är inte avsett att såra någon, snarare försökte jag visa hur dumt det kan bli och att fler än jag lärde mig något av det. Återigen: pudlar och ber om ursäkt.

Veronica sa...

Ja hey vad det är känsligt med vikt särskilt bland oss tjejer! Jag är nog inte ensam om att tänka på min egen vikt och hur den förhåller sig i typ varje timme. Det finns fördomar både mot tjocka och smala. Det är även "fritt fram" att kommentera när man är smal också, det fick jag testa på när jag var smal som en pinne... Tycker det var klart tydligt att det var med skämtsam ton i inlägget och vi har nog alla sagt/gjort korkade saker eller hur? Mer kärlek åt folket och till min favvo-bloggare ;-)

Anonym sa...

OMG vad folk är känsliga. Jag har själv fått "är du gravid?" kommentaren och det var nog mest jobbigt för den stackars grannen som sa det...
Jag kan inte förstå hur någon kan tolka Annas inlägg och anekdot som fet-fobi. Det är ett inlägg om en tv-skådis som gör en reklamfilm som uppfattas som olämplig och en pinsam anekdot från Anna.
Tyvärr går det inte att se filmen längre så den kan jag inte kommentera.
Keep up the good work, bästa bloggen!
Karin

Anna G sa...

Nu kan inte jag se klippet så det yttrar jag mig inte om men jag förstår faktiskt inte varför ni blir så pass upprörda på Anna. Jag frågar själv inte om någon är gravid om inte ungen är på väg ut av rädsla att göra bort mig men sånt händer ju folk ibland och förhoppningsvis gör de bara det en gång.Jag tyckte också det framgick att Anna skämdes och ångrade sig.

Anna Thunman Sköld sa...

Ni är så fina, hörni! Tack för pepp och stöttning!

Men det är klart att det är bra att sånt här diskuteras och för mig blev det en påminnelse om att inte ta saker för givet. Ni är vana att läsa min blogg och vet att jag alltid håller den här tonen och inte är ute efter att såra någon avsiktligt. Men de som inte är vana vid mig kan ju tycka att det där var en osedvanligt osympatisk person som bara glatt vräker ur sig sin anekdot och sen är nöjd med det.

Synd att ni inte längre kan se filmen, den är borttagen överallt. Men den var riktigt kränkande. Inte nog med att den visade den överviktiga kvinnan med en påse chips i första scenen, Julia L-D står sen och säger att det är klart att hon gjorde ett misstag som trodde co-workern var gravid för då krävs det ju att man har haft sex med någon och det kunde ju inte stackars, tjocka co-workern haft.

Dock triggade första scenen, där Julia gnuggar den chipsätande kvinnans mage och säger nåt om att det måste vara en flicka, mitt minne om tjejen jag harassade. Det är sjukt många som antingen utsatts eller utsatt någon för "är du gravid"-frågan och jag kan bara hoppas att diskussionen här leder till att just den frågan aldrig mer ställs. Jag lärde mig läxan, fler borde göra det.

Anonym sa...

Jag har läst din blogg i 3 år. Just so you know. Gillar den oändligt mycket, men ibland har jag sett kommentarer om överviktiga, något som du kanske inte tänker på egentligen? De har en förmåga att bara dyka upp.
Tyckte din ursäkt var asbra dock. Bra med folk som inte är rädda att inse att de betett sig klumpigt. :)

Anna Thunman Sköld sa...

Tack <3 Jag ska börja tänka efter före :)