onsdag 16 juli 2014

Vad jag tänkt se vecka 29

Två kassa skådisar och en helbra. Sean Astin, Mia Maestro och Corey Stoll i The Strain.
Vilken premiärvecka! The Strain! Ray Donovan! Utopia! Matador! (Masters of Sex halkade jag efter med så den ingår inte i min tittarlista just nu.)

Låt mig börja med en kortare recension av Guillermo del Toros vampyrskräckis The Strain (efter hans egna böcker, skrivna tillsammans med Chuck Hogan), som hade seriestart i söndags i FX.

Det positiva: Corey Stoll (House of Cards) som Ephraim Goodweather. Stoll i hår är en hit. Han känns trovärdig och stabil. Ännu bättre: David Bradley (Broadchurch, Harry Potter) som Abraham Setrakian. Den som läst böckerna vet att Setrakian är nyckelpersonen i historien så rätt casting här är av yttersta vikt. Och det har de lyckats med. Kuriosa: Från början var rollen John Hurts men av okända anledningar byttes han ut.

De har också fått till vampyrerna så man inte romantiseras av dom. They evil.

Men. Gamla Alias-systern Mia Maestro som Nora är dålig. Hon får inte till det, varenda replik och gest känns spelad. Gamle trädgårdshoben Sean Astin är också malplacerad i mina ögon. Det är som om B-laget hamnat med A-laget i skådespeleri här. Sean och Mia mot Corey och David. Krocken är missgynnsam för dom alla. Jag längtar till att Kevin Durand som råttutrotaren Fet kommer in bilden. Han behövs både för comic relief och för att få övervikt på det goda skådespeleriets sida.

En sak jag inte heller förstår är varför de hastar sig fram i handlingen när de nu har en hel säsong på sig. Hela piloten kändes oerhört stressad och allt skulle liksom kastas in redan nu. Det hade vunnit på att som i boken liksom smyga sig på en, obehaget och insikten. I sina sämsta stunder tyckte jag därför att The Strain var som vilken broadcast-serie som helst (the horror!). Vilket är ett rejält undebetyg när det är kabelkanalen FX  - och del Toro för sjutton gubbar - som står bakom.

Fast jag är ändå positivt inställd. Det finns så många bra grunder att bygga vidare på här. Och jag tror att när Setrakian får berätta sin historia och Fet kommer in i handlingen kommer det tända till ordentligt.

Tre vampyrhjärtan i glasburkar blir betyget.

Veckans tv-serier:
The Strain- seriepremiär!
Matador - seriepremiär!
Utopia - säsongspremiär! Förra säsongen var urknepig, udda och utmärkt. Har höga förväntningar!
Ray Donovan - säsongspremiär! Helt magnifik säsongsinledning! Slutscenen så effing filmisk!
Extant - intressant nog gick min mans och mina åsikter helt isär här. Jag tyckte det fanns skäl att titta vidare, min man tyckte den var pisstrist och ratade den.
The Amazing Race Canada -
de har sannerligen fått till mixen i år. Älskar när bögparet säger "by the love of Cher's mom!" Favoritpar? Vet nästa vecka.
The Leftovers - jag blir bara mer kär i den här serien. Men det verkar som om folk inte riktigt orkar med tempot? Sheeeeeeet, hoppas inte HBO lyssnar på dom.
Naked & Afraid -
den där rednecken i förra avsnittet höll på att ge mig hjärnblödning med sin kvinnosyn. Den här veckan får jag inte se avsnittet för jag är bortrest och min man och ser den här ihop. 
Tyrant
- vidhåller att detta är en bättre spelad Gudfadern-såpa. Jag vet inte om jag tokhyllar den längre, men den är fortfarande intressant.  
True Blood
- aaaaaah, äntligen ett höjdaravsnitt av den gamla goda sorten! The Scooby Gang samlat igen! Men herregu, vad hög tid det är att TB lägger ner.
Falling Skies (Netflix) - riktigt tomt nu när vi sett klart de tre säsonger som fanns på Netflix. Jag tror vi kommer vänta tills fjärde säsongen också finns där innan vi ser den.
Rectify
-  klart jag ska se andra säsongen, men jag kommer vänta tills vi har en handfull avsnitt.
Keeping Up with the Kardashians
- Khloé-avsnitt. Låt tjejen få släppa loss lite, jeez, hon har ju fått ta så mycket skit tack vare den där himla Lamar.
Crossbones - Julian Sands är möcke bra på att spela psycho. Och jag är fortfarande helt på den här serien. Inget för historieböckerna, men trevlig matinéunderhållning. 
QI  (YouTube) -
har inte sett mer sen sist.
Trailer Park Boys (Netflix) - färdig med säsong sex. Har inte börjat på säsong sju än.
Archer Vice (Netflix) - inte sett mer sen sist.
Masterchef US -
Veep - har nu sett klart och det här är ju bästa säsongen hittills! Fi fan, vad bra det varit! Hela valkampanjsturnén har varit en stor nasty, rå skrattfecke!
The Trip to Italy (fulstreamar)- inte sett vidare sen sist.
House (Netflix US) -
sista tre avsnitten nu efter ett litet uppehåll. Det här med Wilson och The Big C, oj, så jag grät. House när det är som finast. Särskilt slutscenen där Wilson öppnar datorn och så att säga ser presenten från House.
Arkiv X (Netflix US)
- säsong tre och det finns många utropstecken i form av skådisar som dyker upp i sin ungdom. Som de här två små liven...
Comedians In Cars Getting Coffee (comediansincarsgettingcoffee.com) - Jerry Seinfelds webbserie där han åker i olika bilar och hämtar upp komiker och dricker kaffe med dom. Samt småpratar om ditten och datten. Ibland väldigt The Trip-aktigt = fantastiskt roligt, ibland bara en axelryckning (särskilt när de inbjudna komikerna försöker för mycket). Jag tyckte inte om avsnitten med Alec Baldwin, Sarah Silverman och Michael Richards, men i övrigt har jag uppskattat de flesta gästerna av de två säsonger jag hunnit se. Ricky Gervais är alltid en favorit, även den där konstige Bob Einstein fastnade i minnet. Nu senast skrattade jag högt åt Gad Elmaleh-avsnittet (säs 2).

I gammelteven/Playkanaler:
Peter Apelgrens semesteräventyr (lördag, 21.00, SVT1) - seriestart!
Retro (fredag, SVT1, 21.00) - den här veckan om 90-talets supermodeller aka George Michaels videor Freedom och  Too Funky. LOVE!

5 kommentarer:

NicklasBoman sa...

han är ju så kung Ray donovan... som sagt slutscenen. :)

yes yes. strain känns lovande. Har Inte läst böckerna, dom heter Strain åxå?

Extant, håller med gubben dins åsikter. :)

Dav sa...

Döma av tidigare erfarenheter gällande dig och din mans åsikter är det gubben som har rätt, hähä!:)

Anna Thunman Sköld sa...

Ni ska inte lyssna så mycket på min man ni två!

Extant var ju jättespännande den här veckan och Crossbones ÄR bättre än sablarns Black Sails!

Nicklas: Ja, böckerna heter på engelska i ordning: The Strain, The Fall och The Night Eternal. På svenska heter första boken Släktet vet jag. Jag läste dom på engelska.

Aleron sa...

Nej denna serie var ingen hit för mig. Har sett första 2 episoderna nu. Piloten var ganska seg och det är så oerhört irriterande att man redan i piloten får reda på det mesta om huvudkaraktärens livssituation, han har sepererat från frun, har en affär, går på terapi, har en son men är frånvarande från hans liv men så fort det verkar som om han kommer förlora vårdnaden försöker charma sin son för att inte tappa greppet helt över stackars ungen. Lovar runt men håller tunt. osv osv bla blaa. Hatar när man är så jäkla övertydlig med såna "detaljer", redan i piloten!

Det andra som inte går hem är hela denna konsept med vampyr virus, det dödar ju allt det mystiska och mörka med Bram Stokers vampyr! hans vampyr är ju liksom själva mallen för vampyrer. Vampyrer är eleganta karismatiska rovdjur ( en nypa sociopatiska också helst) Så som konseptet är i denna serie med virus osv är riktigt avtändande tycker jag :/

Om man så gärna vill skapa en virusepidemi serie så kan man väl ändå försöka vara lite mer orginell? Har inte läst böckerna heller, jag minns att plockade upp boken i biblan me släppte den genast när jag läste vampyr och virus i samma mening.

Anna Thunman Sköld sa...

Tyvärr är jag benägen att hålla med dig. Den har stadigt blivit sämre istället för bättre. Fasen också, jag var så taggad!