lördag 1 juni 2013

Tre tv-hatobjekt

Bara lite random så där kastar jag ur mig en topp tre av vad jag hatar när jag ser tv-serier. Som trogna läsare vet har jag svårt för många saker, hehe, som när det dyker upp samma skådis i flera tv-serier samtidigt eller när halvkända skådisar gästar krimprocedurals = de är mördaren, men det här hatet riktar sig mer åt programformat än åt personer.

Min topp tre tv-hatobjekt:

Live = stelt, nervöst och tidspressat.
1. Livefinaler i realitytävlingar. 
Inte nog med att allt plötsligt känns mer amatörmässigt när det inte går att klippa till repliker och uttryck, jag sitter också och väntar på katastrofer. Som att programledaren kommer av sig eller avslöjar vinnaren för tidigt, eller fel vinnare, att någon ramlar eller att någon i publiken stör eller att kulisserna rasar... vad som helst kan gå galet! Dessutom är det alltid bara en jättelång transportsträcka till de trettio sekunder jag är intresserad av: vem som vann. 

Klipp ur ett klippavsnitt. Zzz...
2. Klippavsnitt.
ÅH GUD, som jag avskyr såna här avsnitt. Vänner hade, som det kändes, ett dussin av dom. "Aw, minns ni när..." och så klipp till någon scen från en tidigare säsong. Vem gillar egentligen klippavsnitt? Utom möjligen de som tjänar pengar på dom, för som tittare känner man sig lurad på ett riktigt avsnitt. 

Me lövs Justified men till och med dom hade ett gisslanavsnitt i säsong ett.
3. "Gisslanavsnitt" aka "bottle episodes".
Verkar också vara standard i en tv-serie med lite drag i. Är det inte så att det handlar om en ren gisslansituation kan det också röra sig om att huvudpersonerna är instängda på ett och samma ställe under ett avsnitt. Sjukt trist, säger jag. Och sällan eller aldrig för det historien framåt heller, utan räknas som ett reapris-mellanavsnitt. Termen bottle episodes uppstod i Star Trek, som kallade sina såna avsnitt för "ship in a bottle"-episodes.

3 kommentarer:

Åsa sa...

HATAR klippavsnitt! "Riktiga" fans har ändå sett avsnitten upprepade gånger och vill inte ha gammal skåpmat :)

Helena sa...

Håller med helhjärtat om de två första, den tredje har jag aldrig riktigt tänkt på. Men har en egen trea: När något som har med handlingen att göra hände för länge sedan (typ en scen från andra världskriget) och så använder de samma skådespelare fast de får andra namn och tidstypiska kläder. T.ex. Roswell har ett helt sådant avsnitt och det är riktigt plågsamt.

Anna Thunman Sköld sa...

Åsa: Jamen EXAKT så!

Helena: Åh, där har du en nummer fyra för mig då! Jag minns det där från Roswell och couldn't agree more!