tisdag 11 mars 2014

Några tankar och länkar kring True Detective-finalen

Flera av Sveriges tv-tungviktare twittrade ut sin kärlek för finalen av True Detective i går. Hur mäktig den var, hur fulländad. Jag blir tydligen kärringen motvalls. För jag ansåg att den kändes hafsig och klichéartad.

Men jag vill också poängtera att jag tycker att de sju avsnitt som föregick finalen var det bland det bästa och mest fascinerande jag sett i tv-väg (manus, regi, skådespeleri!), så jag dissar inte serien som helhet. Tvärtom. Fast som final sett föredrog jag vägen dit snarare än målet, vilket jag även skrev på Twitter i går. Särskilt dialogerna mellan Rust (Matthew McConaughey) och Marty (Woody Harrelson) i bilscenerna.

*spoiler*
Vad hade jag att klaga på då?

Jag hade problem med superklyschan "spaghettifejan" Errol. Fanns det något han inte var? Utöver pedofil, seriemördare, incestuös, galen, ockultist, inavlad, Bosse Parnevik? Hundarna verkade välmående så han kanske gick emot den stereotypen, att han plågade djur. 


Jag hade problem med hur själva jakten gick till i det där sektfortet Errol förskansat. Rust som ensam bara rusade in där, utan backup och koll. Om nu Errol var en sånt monster borde han inte riggat några fällor med alla hjorthorn han samlat på sig?


Jag hade problem med hur polisen kom dit? De hade ingen mobiltäckning, efterblivna syrran påstod att det inte fanns någon hemtelefon så HUR KONTAKTADE MARTY SINA EX-KOLLEGOR?


Sen hade jag önskat att det varit nio avsnitt så man fått lära känna Errol bättre, att ett helt avsnitt avhandlat honom i all sin g(l)ory. Det blev för hafsigt nu, anser jag. *spoiler*

Dock att slutscenen var perfekt.

*spoiler*
Modigt av skaparen Nic Pizzolatto att inte ta den väntade utvägen med att låta endera eller bägge huvudpersonerna dö, utan istället BÅDE överleva OCH få utvecklas. Dessutom lämna oss tittare med tanken att Marty och Rust i klassisk Casablanca-stil fått se begynnelsen av en underbar vänskap...

"To me, the light is winning". Gott så. 

*spoiler*

Angående den andra säsongen (som HBO ff inte givit klartecken om) så har Pizzolatto sagt så här i EW.com:
"The basic idea: Hard women, bad men, and the secret occult history of the U.S. transportation system."

Alright, alright, alright.

HÄR kan du läsa om finalfortet (som finns irl)!
True Detective är den bäst betygsatta serien någonsin.

6 kommentarer:

Stekspaden sa...

Tycker också att finalen var lite av ett antiklimax. Tyckte inte riktigt man blev klok på stor konspirationen var. Dödade Errol alla själv med Tuttles tysta medgivande eller var de andra också mördare?
Sen retar jag mig på en bagatell också. Har du en kniv instucken i buken låt den sitta så förblöder du inte lika snabbt. Sunt bondförnuft.

Anna Thunman Sköld sa...

Ja och ja!!!

Bra tillägg - det där med kniven retade jag mig också på, men glömde helt bort att nämna. Jag vet att jag tänkte för mig själv att han kanske drog ur den för att det var bevismaterial men det håller ju inte...

Och ja, detta verkade varit något som pågått i decennier och videon syntes ju en hel sekt så troligen var det något som gått i inavelsarv...

Kaospatrullen sa...

Jag tycker också att det var ett hafsigt slut! Jag blev också besviken. Det var som när jag var liten och inte visste hur jag skulle avsluta mina berättelser och skrev "Sedan exploderade det och alla dog". Och sedan var det som att det aldrig tog slut. "Nu slutar det", tänkte jag när Marty satt med Rust i knäet. Men nej. "Nu slutar det", tänkte jag när Marts exfru hälsade på på rummet. "Nu slutar det", tänkte jag när Marty rullade ut ur Rusts rum. Plus att jag avskyr när inavlade, efterblivna halvsystrar kallar samlag för "plantera blomman".

Millis sa...

Håller så med, hade också velat ha ett avsnitt med mördaren. Nu känns det ju som att man faktiskt inte vet särskilt mycket alls om honom. Fattade dock förra avsnittet, när de färgade snutarna stannade och pratade med honom, att det var han som var mördaren för annars kändes den scenen helt onödig... hade som sagt dock velat Rätt briljant slutreplik dock :-) Liksom ovanligt hoppfull för att komma från Rust.

Ida sa...

Håller med om allt. Förutom telefondetaljen, för man fick ju se att det fanns en telefon i huset, varpå Marty sa "alla har en telefon".

Tycker framför allt att finalen kändes som ett lite snyggare Criminal minds-avsnitt. Tyvärr. Långt i från den bästa serien jag har sett.

Anna Thunman Sköld sa...

Kaospatrullen: Haha, som Sagan om Ringen, där det också var en fyra-fem slutscener innan den RIKTIGA slutscenen kom.

Ps. Jag gör mitt bästa för att förtränga det där med blomallegorin.

Millis: Ja, även om inte mördaren per se var det viktiga i historien vill man ju ändå förstå hans psyke bättre, då hade man kanske inte tyckt att det var så klyschigt upplagt.

Ida: Det missade jag helt, att man fick se telefonen, my bad. Och komiskt att du nämner CM, eftersom det stämmer _så_ bra. För mig gjorde finalavsnittet skillnaden på en alltigenom lysande femplussare och en mycket bra fyraplussare. Nu fick den nöja sig med fyra spiralpluppar av mig.